Vijf Manieren Hoe Je Tijdens Je Studie Toch Veel Kan Reizen

posted in: Tips&Info | 8

Tips for travel

laatst schreef ik al een artikel over de dingen die je kan doen tijdens een tussenjaar, waaronder veel reizen, werken en reizen en vrijwilligerswerk doen. Maar wat als je wel wilt reizen, maar dit jaar eindexamen doet en je studiefinanciering wilt behouden voor je komende studiejaren? Als de plannen van het kabinet doorgaan is dit jaar namelijk je laatste kans op deze studentenbeurs. Of wat als je al begonnen bent aan een studie en geen vertraging op wilt lopen, maar toch wil reizen? Doe dit dan zoveel mogelijk tíjdens je opleiding!

Tijdens je studie in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om toch naar het buitenland te gaan. Als je een Engelstalige studie volgt of een opleiding in de richting toerisme is het bijna logisch dat je tijdens een deel van je studie naar het buitenland gaat. Meestal biedt de opleiding dit ook aan. Maar ook als dit niet het geval is, zijn er genoeg mogelijkheden. Ik geef een aantal voorbeelden:

uitwisseling D.C.

Ga op uitwisseling

Bij sommige (vooral Engelstalig) opleidingen is het mogelijk om een semester in het buitenland te volgen. Doe dit! Het is ontzettend leuk en leerzaam om te doen. Dit is ook gelijk de makkelijkste manier om een tijdens je studie een tijdje in het buitenland te studeren. Je eigen hogeschool of universiteit heeft een overeenkomst met de onderwijsinstelling in het buitenland en deze regelen vaak dat alles goed zit met je studiepunten, er accommodatie voor je is, verzekeringen zijn geregeld en meer. Indien je eigen studie geen uitwisselingen aanbiedt kan je het proberen bij een vergelijkbare studie. Indien dit ook niet mogelijk is kan je ook zelf een uitwisseling proberen te regelen. Dit raadt ik echter niet aan, want het kost veel tijd, papierwerk en wachten op goedkeuring van alle instellingen.

uni toronto

Volg een buitenlandse minor

De een-na-makkelijkste manier om tijdens je studie naar het buitenland te gaan is om een minor te volgen die (gedeeltelijk) in het buitenland plaatsvindt. Een minor is een semester aan vakken over een bepaald onderwerp. Tegenwoordig heeft elke hbo-opleiding wel een of twee minors ondergebracht in het derde en/of vierde jaar. De opleidingen zelf bieden verschillende minors aan, maar je kan er vaak ook voor kiezen er een buiten je vakgebied te doen om kennis te verbreden. Via kiesopmaat kan je zien welke minors er allemaal in Nederland te vinden zijn. Een aantal van deze minors spelen zich (gedeeltelijk) af in het buitenland. Zo heb ik gekozen voor de minor Global Awareness aan Hogeschool Leiden, waarbij ik vier maanden in Azië doorbracht. Het enige wat je moet doen als je een minor volgt buiten je eigen onderwijsinstelling is de leerovereenkomst door beide scholen te laten ondertekenen. Bij een buitenlandse minor is veel al door de school zelf geregeld, zoals een project en accommodatie buiten Nederland.

universiteit pittsburgh

Doe je stage in het buitenland

Bij elke hbo, mbo en vele wo opleidingen is het de bedoeling dat je een aantal maanden stage loopt. Vaak kan je deze ook in het buitenland doen! Soms biedt de opleiding verschillende mogelijkheden aan en soms moet je zelf op zoek. Bij het laatste kan je kiezen uit twee mogelijkheden: Je regelt alles helemaal zelf of je schakelt een stagebureau in. Het is geheel zelf te regelen, maar bedenk dan wel goed van tevoren wat je allemaal moet doen. Een stagebedrijf zoeken, visum en huisvesting regelen, verzekeringen, enz. Een stagebureau regelt of helpt vaak met het zoeken naar deze dingen. Hier vragen ze echter wel een vergoeding voor die meestal ligt tussen de 600 en 900 euro. Zelf doen is dus vele malen goedkoper, maar kost wel veel meer tijd. In het derde jaar van mijn studie heb ik ervoor gekozen stage te lopen in de VS en deze zelf te regelen. Met behulp van zoeken via google naar een stage, vragen aan familieleden en kennissen om eventuele hulp en contacten voor een bedrijf en accommodatie, een visum procedure van enkele maanden via de Amerikaanse ambassade en veel zoekwerk is het me gelukt. Stage lopen (vooral het werkvisum regelen) in de VS is erg duur, maar het was het helemaal waard. Als je stage wil lopen in het buitenland, maar geen zin hebt in veel regelwerk en/of weinig geld te besteden zou ik gaan voor een stage binnen Europa. Hierbij hoef je geen werkvisum te regelen, kost de vlucht stukken minder en krijg je bovendien een erasmusbeurs.

schoolbanken

Doe je bachelor, master of PhD geheel in het buitenland

Wil je het liefst voor langere tijd in het buitenland studeren? Dan kan je ervoor kiezen je gehele bachelor, master of PhD buiten Nederland te doen. Er zijn veel bureautjes, zoals Kilroy, die helpen met het kiezen van een studie buiten Nederland. Binnen je eigen land betaal je echter wel het normale ‘lage’ collegegeld zoals wij dat kennen. Buiten Nederland betaal je vaak veel meer, dus houdt hier rekening mee en zoek een bijvoorbeeld naar een beurs.

Ik heb mijn volledige master studie in Zweden mogen doen en deel je in deze online course al mijn tips & handige info: Online Course Masterstudie in Europa

 

Kroatie trein

Maak gebruik van je vakanties

Hou je er niet van om meer dan drie maanden weg te zijn uit Nederland, maar wil je toch reizen? Maak dan gebruik van de vele vakantie die je hebt als student zijnde! Veel mbo en hbo’ers hebben een lange zomervakantie van twee maanden, herfstvakantie, twee weken kerst, carnavals/voorjaarsvakantie en dan ook in mei nog een weekje vrij. Als je een goede student bent heb je meestal ook nog een hele herkansingsweek lang een lege agenda. Daarnaast kent Nederland ook veel vrije dagen met Pasen, Pinksteren enz.  Werk en studeer veel als het moet en ga op reis als je vrij bent. Weekendjes met de trein naar grote steden binnen Europa. Een aantal weken of maanden een rondreis maken door Oost-Europa, Azië, Afrika.. het kan allemaal nu je nog niet gebonden bent aan een pakket van 25 vakantiedagen per jaar.

Overige Tips

In Nederland betaal je, vergeleken met andere landen, niet veel collegegeld. Bij een stage, minor of uitwisseling blijf je ingeschreven bij je eigen instelling in Nederland en blijf je dus dit (lage) bedrag betalen. Wil je voor meerdere jaren studeren in het buitenland dan betaal je vaak het collegegeld wat daar geldt.

Wil je de kosten zo laag mogelijk houden, dan is het verstandig om binnen Europa te blijven (voor de erasmusbeurs) of op zoek te gaan naar andere beurzen om zo geld binnen te halen voor je verblijf in het buitenland.

Heb jij een gedeelte van je studie in het buitenland gedaan of zou je dit graag willen doen?

Comments

comments

8 Responses

 1. Ik studeer toerisme maar heb helaas niet in het buitenland gestudeerd.
  Belangrijke tip, begin op tijd! Zeker een jaar van te voren!

  • Inderdaad! Vooral als je school zelf niets regelt is het belangrijk ruim op tijd te beginnen met visums en stages zoeken..

 2. Handig artikel!

  Ik studeer op dit moment 6 maanden in Finland.
  Dit is in het kader van mijn minoren, maar ik ben op uitwisseling.
  School heeft alles voor mij geregeld, ik hoefde dus alleen mijn vlucht te boeken, en ready to go!

  Ben je zelf ook wel eens lange tijd in het buitenland geweest?
  (Sorry als je hier al over geschreven hebt, ik ben vrij nieuw op je blog)

  • Finland, leuk zeg! Fijn dat je school dat aanbiedt. Ik ben zelf vijf maanden weggeweest voor mijn stage in de VS en vier maanden naar Azië voor mijn minor! :)

 3. Handige tips, het lijkt me heel vet om een stage of minor in het buitenland te volgen. -x

 4. Leuke post! Inderdaad veel regelen, maar het is het uiteindelijk allemaal waard :)

 5. Ik had tijdens mijn opleiding in Finland kunnen studeren, maar ik was er toen te onzeker voor. Nu denk ik wel es had ik het maar gedaan, dan was ik die onzekerheid sneller kwijt geraakt!

 6. Noortje

  Leuk! Ik ga in september een minor volgen in Ierland

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!