Top 10 Dingen Om Te Doen In Boedapest

top 10 Boedapest

Een paar jaar geleden ben ik naar Boedapest geweest in de zomer tijdens een interrail reis. Het was de derde stop op de route en echt een prachtige stad. Nu de herfst er weer aankomt is het ook een leuk idee om deze stad te bezoeken in een ander jaargetijde.

Natuurlijk hadden we van tevoren weer niets opgezocht, dus waren we blij verrast om te zien hoe mooi de stad eruit zag. Boedapest bestaat uit twee delen. Je hebt Boeda, het rijke gedeelte (links op de foto) en Pest, het wat armere gedeelte (rechts op de foto). De stadsdelen worden gescheiden door de Donau. Aan de hand van ons bezoek heb ik een lijst samengesteld met de top 10 dingen om te doen in Boedapest.

bad boedapest

1. Ga naar een van de Boedapest Baths. De baden in Boedapest zijn niet zomaar zwembaden of sauna’s, maar zien eruit als paleizen of historische Turkse baden. Het water is natuurlijk en er zijn baden met verschillende temperaturen. De bekendste en grootste baden zijn de Gellért Baden en de Széchenyi Baden. Boek wel de tickets van te voren online, om een lange wachtrij te voorkomen.

heroes square boedapest

2. Heroes’ Square, een van de belangrijkste pleinen van Boedapest. Aan de andere kant van dit plein is een weg die geïnspireerd is – en ook sprekend lijkt – op de Champs-Élysées in Parijs. De weg loopt helemaal door naar het centrum. Aan het plein liggen verder twee musea, de dierentuin is er in de buurt en als je doorloopt kom je ook nog eens bij een mooi park inclusief schattig kasteeltje. De Széchenyi Baden zitten er ook vlakbij.

3. Doe mee met een van de Free Walking Tours. Er worden ontzettend veel bus, boot en looproutes georganiseerd door Boedapest, waaronder ook de gratis versie. Die misschien nog wel de beste van allemaal is ook..

gele tram boedapest

4. Neem een ritje in de Gele tram nummer 2. Deze tram gaat langs de Donau aan de ‘Pest kant’ van Boedapest en geeft een prachtig uitzicht over de rivier. Goed alternatief voor als je geen hop-on-hop-of bus wil nemen.

margareth island

5. Relaxen op Margaret Island. Lekker door het park lopen, picknicken of verkoeling zoeken bij de fontein. Het eiland ligt midden in de Donau. Je kan er op komen via de brug die naar de andere kant van de rivier toe loopt. In het midden is een trappetje naar het eiland.

uitzicht liberty hill budapest

6. Geniet van het uitzicht op Géllert Hill, op weg naar het Liberty Statue. Het standbeeld op de top van de heuvel staat voor degenen die hebben gevochten voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije. Op weg naar boven heb je een prachtig uitzicht over Boeda (links), de Donau en Pest (rechts).

7. Ga naar het Joodse gedeelte van de stad, waar de grote Dohany Street Synagogue, het Joodse museum, de oude Joodse wijk en verschillende lekkere Joodse cakejes te vinden zijn.

Buda Castle

8. Buda Castle is het grote kasteel aan de ‘Boeda kant’ van Boedapest op Castle Hill. Ga met de Funicular Railway (een klein treintje uit de 19e eeuw) naar boven of loop te voet de heuvel op. Als je geluk hebt, kan je het wisselen van de wacht meemaken.

watermeloen eten

9. Eet er in de zomer een watermeloen, dan is deze vrucht er onwijs goedkoop. In de herfst zijn ze er helaas niet meer, maar gelukkig is er dan wel weer ander fruit te vinden. Denk aan nectarines, appels en sinaasappels.

Budapest nacht

10. Boedapest by night. Loop langs de Donau als het begint te schemeren. Belangrijke gebouwen zoals Buda Castle en het Parlement lichten op. Loop ten midden van de lichtjes langs het water en op de bruggen. Erg mooi. :)

Zijn jullie weleens in Boedapest geweest en heb je nog aanvullingen op deze To-Do lijst?

Dit artikel was eerder gepubliceerd in Augustus 2013.

Comments

comments

13 Responses

 1. Leuke lijst! Wil er heel graag een keertje naar toe :)

 2. Geen aanvullingen, wel ziet het er zeer de moeite uit.

 3. Ohh leuke post. Die baden zijn heel cool. Ik moet er ook maar naartoe zie ik ;-)

 4. Ik ben er nooit geweest, maar het klinkt erg goed! Leuk, de stad komt weer wat hoger op m’n wishlist ;-)

 5. Een leuke aanvulling is een wijnproeverij aan de Buda kant! Vlakbij de kerk zit een wijnkelder met honderden hongaarse wijnen die we in Nederland helemaal niet kennen… Heerlijk!

 6. Ik wil volgende zomervakantie samen met mijn vriend een interrail reis maken nadat we geslaagd zijn! Ik zat toevallig wat rond te zoeken op blogs, en kwam zo via een link op die van jou. Erg leuk, want wij zitten ook te denken aan een rondreis door Oost-Europa. Het erge is dat ik ook zat te denken aan Wenen als eerste stop, haha!

  Heb je misschien nog andere tips buiten Wenen, Boudapest en Praag? (we willen zelf beiden graag naar Praag).

  Ik heb met plezier je artikel gelezen!

  Groetjes,
  Laura
  Laura heeft onlangs geplaatst…CreepingMy Profile

  • Hoi Laura,

   Wat leuk dat je ook van plan bent een rondreis te gaan maken door Oost-Europa! Wenen, boedapest en praag zijn in ieder geval erg leuke steden! Daarnaast vond ik zelf Pula in Kroatië (op een vorige interrail reis heen geweest) erg mooi. Bratislava kan ik afraden en Griekland is erg moeilijk (maar wel mooi) om doorheen te reizen met de trein. Ik vond skopje en zagreb ook erg leuk en heb gehoord dat sofia en sarajevo ook erg de moeite waard zijn!
   Kim heeft onlangs geplaatst…Winactie: Vakantieboek van BelmondoMy Profile

   • Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Hebben we zeker wat aan :)
    Ik ben zelf al een keer in Pula geweest, zeker leuk! Misschien wel leuk om nog een keer heen te gaan, de laatste keer was in 2007..
    Laura heeft onlangs geplaatst…CreepingMy Profile

 7. Ik ben er afgelopen zomer geweest, ik zat echter in Siofok en ben twee dag heen en weer geweest met de trein, ik heb hierdoor het badhuis niet gezien, helaas. Ik vond het vissersbastion en het parlement echt toppers. Zelf ging ik met de hop on hop off bus, dus kon goedkoop twee dagen langs alle belangrijke plekken van Boedapest. Oja sint stefanus basiliek vond ik ook heel leuk!
  Linda heeft onlangs geplaatst…Review: hostel AquaMy Profile

 8. Bedankt voor de tips! Wij gaan deze zomer een rondreis maken door Hongarije en Oostenrijk en willen dan ook zeker een dagje naar Boedapest! Ben erg benieuwd naar deze stad!

 9. Bedankt voor de 10 tips.. We gaan er morgen heen.. Ben benieuwd!! Hoe zijn de pryzen daar?

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!