Turkije buiten het seizoen; weg van de winter

Begin januari, nu alweer twee jaar geleden, besloot ik met mijn nieuwe travelmaatje Lena de sneeuw in Istanbul in te ruilen voor de zon en het beloofde warme weer in het zuiden. Vier uur van de metropool vandaan was het al raak. In Çanakkale scheen de zon, was de lucht strak blauw en hadden we duidelijk de strenge vorst achter ons gelaten.

Welkom bij het mediterrane winter klimaat.

De zuidwestkust van Turkije is zelfs in de winter, off-season, nog goed te bereizen. Er zijn weinig toeristen, het is net zo warm als bij ons in de lente (of soms zelfs zoals in de Nederlandse zomer), kamperen gaat prima en veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat je “in deze kou” in het land te zoeken hebt. Een visum Turkije (heb je nodig!) vraag je trouwens het best online aan. Dit kost eenmalig 25 euro, en daarmee kan je 90 dagen binnen 6 maanden als tourist in het land verblijven.

Met Lena liftte ik in tien dagen van Istanbul naar Gümüşlük, een stadje vlakbij Bodrum, waar we een workaway hadden bij een artist center. In die tijd bezochten we Çanakkale, Izmir, Çeşme, kampeerden we ten noorden van Çeşme, bezochten Efes en het schattige wijn plaatsje Sirince.

Çanakkale

DSCN0243 DSCN0173

Na in totaal bijna een maand in Istanbul te zijn geweest was het tijd voor wat nieuws. Zon, zee, strand! Het paard van Troje, lopen in de duinen met onze couchsurf host en zijn vrienden, boeken lezen en genieten van de heerlijke zeelucht. Heerlijk om weg te zijn uit de grote stad.

Izmir en omgeving

IMG_8485 (1) IMG_8475 (1)IMG_8549IMG_8591

Izmir is een studentenstad en doet erg Europees aan met zijn grote boulevard en eettentjes. De Börek, gemaakt door de grootmoeders van Turkije, is gelukkig wel echt Turks. Van Canukkale naar Izmir hadden we een straatkat opgepikt, die een paar dagen met ons meereisde. Liften met een kat is leuk, maar af en toe aardig lastig. Je kan hier alle updates op Instagram vinden over #hitchhikingsimit. Izmir zelf is een grote stad, maar erom heen is ook veel te doen. We liftte eerste naar het westen, waar nog veel rauwe natuur is te vinden. We kampeerden er en zwommen zelfs in de zee (op een plek waar warmwater bronnen te vinden zijn, maar he, zee is zee!).

Ten zuiden van Izmir bezochten we Efes, een oude Griekse stad. Ooit was het bevolkt door duizenden mensen, nu zijn vooral de katten overheersend. Diezelfde dag reisden we door naar Sirince, waar we kampeerden in de tuin van een DJ. Sirince is een schattig wijnstadje waar iedereen een winkeltje heeft met allerlei soorten fruitwijnen. Het grootste voordeel is dat je gratis kan proeven; bij elk winkeltje opnieuw. ;)

Gümüşlük

Na onze tiendaagse reis bereikten we tenslotte het stadje Gümüşlük. Een oud hippiestadje aan de zee, waar we een tijdje verbleven voor onze workaway. Helaas heb ik totaal geen foto’s van dit mooie stadje, aangezien ik mijn oplader in Izmir had laten liggen! (die ik later weer opgestuurd kreeg). De winter konden we inmiddels niet helemaal meer vermijden. Na alle zon regende het dagenlang en maakten we tweemaal een storm mee. We sliepen gelukkig warm en droog, in een prachtige oude kerk die in de zomer dienst deed als podium voor allerlei concerten. Gümüşlük was, middenin de ‘winter’, vrij saai en er was niet veel te doen. Nadat de zon weer tevoorschijn was gekomen besloten we tien dagen later richting het oosten te trekken.. op naar Pamukkale!

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!