Tips Voor Een Tussenjaar

posted in: Tips&Info | 11

tussenjaar Na je middelbare school een jaartje ertussenuit. Jezelf ontwikkelen, meer van de wereld zien, je beter voorbereiden op wat je nu wilt doen met je studie erna.. klinkt goed toch? Vandaar dat ik er ook een beetje spijt van heb dat ik zelf nooit een tussenjaar genomen heb. Destijds kwam dat helemaal niet bij me op en was ik nog niet zo gek van reizen als dat ik nu ben, maar achteraf zou het wel eens heel goed voor me geweest kunnen zijn.

tussenjaar

Ik koos namelijk de verkeerde studie. En zelfs nu ik mijn huidige hbo-studie bijna afgerond heb vind ik dat ik aan het begin hiervan wel wat beter had mogen nadenken. Het probleem was echter: ik had totáál geen idee van wat ik zou moeten studeren, waar ik goed in was en wat voor werk ik wilde doen. Nou vind ik ook dat je dat niet echt kan verwachten van iemand van 17, uitzonderingen daargelaten. Vandaar dus dat tussenjaar, om jezelf beter te leren kennen en daarna een bewustere keuze te maken voor je toekomst. Vooral nu de studiebeurs waarschijnlijk wordt afgeschaft en de OV kaart ingekort is het van groot belang dat je een studie kiest die bij je past en waar je een tijdje mee vooruit kan.

Hier een paar tips wat je zou kunnen doen als je een jaartje ‘vrij’ neemt. Overigens hoeft dit natuurlijk niet te zijn tussen je middelbare school en studie. Het kan ook goed na het afronden of stoppen met een opleiding, tussen je mbo en hbo, hbo en master.. enzovoort.

gapyear

– Ga een paar maanden werken. Je hebt een jaar de tijd, dus spaar eerst wat geld op om alle ‘leuke dingen’ erna allemaal te kunnen bekostigen. Tenzij je al genoeg geld hebt, of rijke ouders. Bij uitzendbureaus hebben ze vaak verschillende baantjes en kan je zo ontdekken wat je leuk lijkt om te doen.

– Ga reizen! Reizen is het mooiste wat je kunt doen, goed om je zelf te leren kennen en te weten waar jouw grenzen liggen. Rondtrekken door Zuid-Amerika, Australië, Azië…De mogelijkheden zijn eindeloos. Reizen en werken kunnen uiteraard ook met elkaar gecombineerd worden. Als je nog jong bent kan je het beste met een organisatie meegaan, waar je op terug kunt vallen voor informatie of als er iets tegenzit tijdens je reis. Als je wat ouder bent kan je het ook prima zelf regelen. Er zijn ontzettend veel organisaties die je kunnen helpen met het samenstellen van je reis of goedkope vliegtickets voor je kunnen regelen, vooral als je onder de 26 of student bent.

gapjaar

– Wees sportief. Ga een duikcursus doen, leer Chinese Kung Fu of volg lessen om te leren surfen. Uiteraard kan dit tijdens het reizen, maar ook in Nederland kan je veel verschillende (uitdagende) sporten leren.

– Ga studeren op een high school. Het is vooral populair om naar Amerika te gaan en daar een extra (half) jaar naar de middelbare school te gaan. Zo leer je veel van de Amerikaanse (middelbare-school) cultuur, je leert snel (Amerikaans-)Engels en kan meestal verblijven bij een lokaal gezin.

– Volg een taalcursus. Een tussenjaar is natuurlijk het moment om jezelf een vreemde taal aan te leren of om je Engels te verbeteren. Nederlanders kunnen op zich al erg goed Engels spreken (vergelijk jezelf maar eens met de meeste Fransen of Chinezen) en Engels wordt ook steeds belangrijker. Overal in Europa kan je vrij bewegen, waardoor Engels belangrijk is om met elkaar te kunnen communiceren. In je later werk is het vaak van belang dat je vloeiend Engels spreekt, dus je kan het jezelf het liefst zo vroeg mogelijk aanleren.

– Bereid je voor om te gaan studeren in het buitenland. Veel interessanter dan in Nederland!

tussenjaar

– Doe vrijwilligerswerk. Ga naar Afrika om de mensen te helpen of naar Amerika om mee te werken op een biologische boerderij. Net als voor reizen zijn er ook genoeg organisatie om vrijwilligerswerk bij te doen. Soms vergoeden ze een aantal dingen voor je, zoals huisvesting, maar meestal moet je in ieder geval zelf het vliegticket betalen. Gratis vrijwilligerswerk is ook mogelijk. Vooral EVS kan ik aanraden, omdat de EU betaald voor al je kosten, en je daarnaast nog zakgeld krijgt ook.

Nog een aantal websites die je kunnen helpen met het zoeken naar een geschikte invulling van je tussenjaar:

– Kilroy, voor vliegtickets, rondreizen, vrijwilligerswerk en verschillende sport cursussen.
WWOOF, voor vrijwilligerswerk op biologische boerderijen.
Tussenjaar, voor vrijwilligerswerk, reizen en taalcursussen.
Wereld Actief, voor studie, cursussen en working holidays.
– SIW, voor vrijwilligerswerk en korte projecten
Helpx, voor vrijwilligerswerk in ruil voor accommodatie en maaltijden.

Heb jij ooit een tussenjaar genomen, wat vind je ervan en heb je nog tips?

Benieuwd naar mijn reizen? Volg me op facebook!

Bron foto’s

Comments

comments

11 Responses

 1. Wat een leuk stukje! Nadat ik klaar was met mijn studie, ben ik een jaar naar Australie geweest. Ik was de persoon niet geweest, als ik dat niet gedaan had. Zo blij dat ik het kon doen, er zijn zat mensen die de kans niet krijgen…

 2. Wat een leuke post! Ik heb zelf het geluk gehad dat ik een jaar naar Amerika mocht na mijn havo; ik kan het iedereen aanraden. Al moet je er wel flink veel vakken voor vullen in de supermarkt ;) Een semester in het buitenland studeren of een stage doen in het buitenland is ook een optie en een fantastische ervaring inderdaad.

 3. Ik heb ook niet gereist tijdens of vlak na mijn opleiding. Achteraf jammer, heel jammer. Was ook wel erg goed geweest voor mijn ontwikkeling. En ik denk dat het toen nog een stuk makkelijker was geweest om maandenlang te reizen. Nu zit ik toch aan een aardig duur huis vast, heb ik mijn katjes en leef ik ook iets luxer dan toen ik studeerde. Het reizen zelf kan uiteraard prima en dat doe ik dus ook graag!

 4. Ik volg een studie waarbij je verplicht naar het buitenland moet voor 2x een half jaar. jullie zullen begrijpen dat dit heel vervelend was/is ;) mijn stage heb ik voor 5 maanden in Parijs gedaan, en ik zit nu in Vancouver, Canada om te studeren, en ik moet zeggen, ik wil zeker terug naar dit geweldige land, een rondreis hier is een van de beste dingen die je kan doen. Daar ben ik van overtuigd! Dus ik ben hier nog terug te vinden !

  • wat doe je voor opleiding ik wil dat ook doen :)

   • Voor een tussenjaar hoef je geen opleiding te doen ;)
    Ik heb zelf een bedrijfskundige opleiding gedaan, maar kan je aanraden te gaan voor waar je interesses liggen.

 5. sandra1988

  Je kan ook een EVS project doen in Europa of vrijwilligerswerk Op Maat doen via SIW

  EVS: http://www.siw.nl/Vrijwilligerswerk-Europa/European-Voluntary-Service/european-voluntary-service.html
  http://www.siw.nl/

 6. Ik zou met een vriendin ook graag naar het het buitenland willen om daar te werken, na ons laatste jaar in havo 5.
  Het is alleen een groot nadeel dat je in de meeste gevallen 18 moet zijn.

 7. Voor EVS is de minimum leeftijd geen 18 maar 17, dat biedt dus uitkomst.

 8. Hey! Helaas heb ik een stuk minder goede ervaringen met het nemen van een tussenjaar. Ten eerste had ik de verkeerde studie gekozen en had ik besloten om daardoor te stoppen. Toen ben ik gaan werken. Eerst een drama om werk te vinden, laat staan goed betaald en leuk. Nu werk ik nog steeds, en vind ik het nog steeds niet leuk. Het nadeel is dat al je vrienden op school zitten en nieuwe mensen leren ontmoeten, terwijl je zelf alleen maar aan het werk bent. Een reis maken is nu ook niet echt meer een optie. De meeste reizen zijn of al geweest, had ik me al voor in moeten schrijven, ben ik te jong voor of zijn veel te duur. Als je een tussenjaar wil nemen, denk er dan goed over na en maak een plan. Want ik neem aan dat een tussenjaar natuurlijk ook heel leuk kan zijn :)

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!