De twee gezichten van Skopje

skopje

Skopje is de hoofdstad van het prachtige Macedonië. Het land zelf staat bekend om zijn mooie natuur, en ook aan de rand van Skopje bevinden zich een aantal prachtige bergen (inclusief ijskoud bergmeer). Daarnaast is Skopje ook een leuk stadje. Fijne binnenstad, veel winkels en leuke terrasjes. Echter, wanneer het donker begint te worden veranderd het centrum van de stad in een heuse kermisattractie.

skopje bergen

De bergen van Skopje

Met stadsbus 60 sta je binnen een uurtje aan de rand van Skopje, bij Lake Matka, een ontzettend koud bergmeer met mooie bergen en rotsen eromheen. Tussen de hoge toppen en het vele groen heb je totaal niet door dat je vlakbij een grote stad bent. Ik en mijn vriend bezochten Skopje tijdens onze InterRail reis en na Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado waren we erg blij even van wat mooie natuur te kunnen genieten en de frisse berglucht te kunnen opsnuiven. Even weg van alle drukte en het lawaai van grote steden en tot rust komen in een fijn berggebied. Bij Lake Matka kan je bergwandelingen maken, met een bootje of kano door het meer varen of een van de grotten ontdekken. De meeste grotten zijn alleen of het makkelijkst bereikbaar per boot. Er zijn een aantal kleine grotten, verstopt tussen de bergen die volhangen met stalagmieten en stalactieten.

skopje centrum

Het centrum van Skopje

Het centrum van Skopje is overdag erg leuk, gezellig en doet redelijk Oost-Europees aan. Zodra de schemering invalt verandert het stadje echter in een mini Las Vegas look-a-like. Bruggen, gebouwen en fonteinen lichten op en er vind een heus kleurenspektakel plaatst. Recent gemaakte gebouwen met grote Griekse zuilen die nergens voor dienen, worden in het middelpunt van de belangstelling gezet. Een brug vol lichten en een poort waar je ogen pijn van doen als je ernaar kijkt. Erg mooi, al die lichtjes, maar ook ontzettend over-the-top. Vooral vergeleken met de bergen en het meer aan de rand van de stad ziet het er nogal kunstmatig en nep uit. Een complete gedaanteverwisseling van het Skopje van overdag!

Welke kant van Skopje spreekt jullie het meest aan?

Comments

comments

4 Responses

  1. Ik ben maar een dag in Skopje geweest en heb alleen het centrum gezien. Ik vond het heel verrassend dat het centrum zo modern eruit zag, dit had ik eigenlijk niet verwacht bij Macedonie. Ik wist niet dat Skopje savonds helemaal verandert! Zelf ben ik meer nieuwsgierig naar de natuur. Daar hadden we geen tijd meer voor.

  2. Leuk, leuk! Lijkt me toch wel heel tof zo’n tour door Europa :D

  3. Klinkt als een interessante stad, je maakt me er benieuwd naar! Die natuur klinkt ook onwijs tof trouwens! Ben je die ook nog gaan ontdekken?
    Marcella heeft onlangs geplaatst…Travel favoritesMy Profile

  4. Hi, ik ben er ook geweest. Wil snel weer terug. Het is zeker een aanrader ik ga er snel wat over schrijven op http://www.biancaoverdegrens.com en ik werk ook mee aan http://www.macedonievandaag.com

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!