Veiligheidstips voor alleen reizende vrouwen in Azië

posted in: Tips&Info | 8

veiligheidstips alleen reizen

Alleen reizen als vrouw is leuk, spannend maar kan ook een risico met zich meebrengen. Al eerder vertelde ik dat je met gezond verstand vrij ver komt, maar het kan nooit kwaad om wat extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Ik deel je mijn tips voor alleen reizen als vrouw in Azië, vooral als je er voor het eerst (alleen) heen gaat. Oh, en natuurlijk kan je sommige als man zijnde ook best goed gebruiken.

Voorbereiding

Noteer van tevoren in een notitieboekje en in je telefoon alle nummers van de Nederlandse ambassades van de landen waar je heen gaat, je noodnummer van je reisverzekering en waar je heen moet bellen om je bankpassen te laten blokkeren. Opslaan in dropbox of Google drive is ook altijd handig.

Boek de eerste paar nachten alvast van tevoren en -nog beter- zorg dat je opgehaald wordt van het vliegveld. Zo kan je alvast rustig acclimatiseren aan de veranderde omgeving en de cultuurverschillen.

Zorg voor een hostel die niet vlak naast het station zit. Dit zijn vaak slechte buurten. Daarnaast vraag ik vaak eerst of ik de kamer mag zien, voordat ik er definitief verblijf. Zo check ik of de deur goed op slot kan, er een kluisje aanwezig is, geen gaten in de muren zijn en er uiteraard geen bedbugs (til het matras even op).

Neem altijd een sarong of sjaaltje mee zodat je je schouders en eventueel je haren kan bedekken. In buurten waar je je voelt aangestaard helpt het vaak om je gedeeltelijk te bedekken met sjaal en zonnebril. Je voelt je gelijk veel veiliger!

Een slotje voor je tas komt ook altijd van pas. Daarnaast heb ik altijd een mini deo flesje in mijn handtas. Handig om je op te frissen, maar kan natuurlijk als prima wapen (a la pepperspray) worden gebruikt.

veiligheidstips

Tijdens de reis

Draag een ring en vertel dat je getrouwd bent, beter een leugentje om bestwil dan de lokale bevolking in bepaalde landen proberen uit te leggen waarom vrouwen alleen op reis kunnen en heus niet afhankelijk moeten zijn van een man (in culturen waar men dit niet bepaald gewend is).

Reis zo licht mogelijk! Zorg dat je je tas zonder hulp goed kan optillen en neem alleen het nodige mee. Licht reizen zorgt ervoor dat je overal snel weer weg kan, minder snel last krijgt van je rug en schouders en een tijdje kan blijven staan met tas en kaart, zonder dat je je tas constant neer moet zetten omdat hij te groot is.

Bewaar pasjes en wat geld onder je kleding. Persoonlijk heb ik een hekel aan een moneybelt en draag daarom een klein nektasje bij me.

Reis zoveel mogelijk overdag, of neem een nachtbus/trein die niet te laat weggaat en als het licht is weer aankomt op bestemming. Je wilt echt niet om 5 uur ‘s ochtends, als het nog pikkedonker is in je eentje afgezet worden in the middle of nowhere.

starende locals

Vrouwen leggen veel sneller contact met de vrouwelijke lokale bevolking en je bent beter benaderbaar dan mannen. Maar hier gebruik van door vrouwen aan te spreken als je de weg kwijt bent of om een praatje te maken. Zoek vrouwen of families op en zorg dat je bij hun in de buurt blijft.

Als Nederlanders zijn we vaak erg vriendelijk en direct. In sommige landen, kan vriendelijkheid heel anders opgevat worden. Pas dus op naar wie je lacht! ;)

Als je verdwaald bent, loop dan een cafeetje of winkeltje in om even rustig op te zoeken waar je heen moet. Op straat onzeker en zoekend rondlopen is geen goed idee.

Ga in een bus of trein altijd naast een vrouw zitten, of anders een westerse man. In ieder geval niet naast een mannelijke local.

In wijken waar je je niet zo prettig voelt kan je het beste zelfverzekerd, zonder om je heen te kijken, doorheen lopen. Recht op je doel af (ookal is dat het einde van de straat): mensen laten je zo prima met rust.

Bij ongewenste intimiteiten komt de directheid van de Nederlander goed van pas. Zeg duidelijk nee, zet een keel op of haal je deo uit je tas.

Sluit vriendjes met andere (vrouwelijke) reisgenoten om (tijdelijk) stukken samen te reizen.

Mensen staren veel in Azië. Het is daar vrij normaal. Je kan je er geïrriteerd door voelen, maar privacy is in veel landen een vrij onbekend begrip. Starende mensen doen echter niks, en ook met ze op de foto gaan is meestal vrij onschuldig. Het leukste: je kan ook gewoon ongegeneerd terug staren.

Heb je zelf nog aanvullende tips voor vrouwen die alleen reizen?

Comments

comments

8 Responses

 1. Goeie tips! Ik kan daarbij aanvullen dat het in sommige landen echt beter is om een lange rok of broek te dragen en niet te veel decolleté te laten zien. Hoewel het aantrekkelijk is om voor kort te gaan in de hitte, heb ik in het snikhete India echt heel veel verschil gemerkt! Mensen kijken je nog steeds wel aan, maar minder ‘vies’ en dreigend dan met een korte broek.
  Stéphanie | Expeditie Aardbol heeft onlangs geplaatst…Hong Kong, stad van wolkenkrabbers en neonreclamesMy Profile

  • Ja dat is inderdaad ook een goede! Ik zou in India inderdaad als vrouw zijnde niet gaan rondlopen in een korte broek.. Zelf had ik de Shawar Kamiz aangeschaft om te dragen afwisselend met lange (wijde) broeken en shirts met lange mouwen + sjaal. Respect voor de cultuur vind ik belangrijk :)

 2. Goed artikel! Niet overdreven overal voor je op je hoede zijn, maar een paar kleine dingetjes op de juiste manier aanpakken en je bent een heel eind!
  Joost | TheWorldAround heeft onlangs geplaatst…5 fascinerende onderwater steden!My Profile

 3. Bedekkende kleding scheelt inderdaad heel veel! En evt blonde haren donker verven.

  In Bangladesh liep ik meestal in lokale kleding. Stond me voor geen meter, maar ik werd minder aangestaard dan met westerse kleding.

  Verder bij een taxi nooit voorin zitten, en geld spreiden:

  • haha ja ik ook! De fotos bij het artikel zijn trouwens ook allemaal van Bangladesh :) (ookal reisde ik in dat land nou toevallig niet alleen)

 4. Goeie tips, de eerste paar nachten alvast van tevoren en zorgen dat je wordt opgehaald is wel slim als je de stad niet kent! Leuke artikel!

 5. leuk artikel, erg handig.

  Hoe doe jij het met licht inpakken en dan vervolgens elke keer in een hostel kleren wassen? ze moeten ook drogen enso. Vraag me af hoe jij dat doet.
  Manwai heeft onlangs geplaatst…Reflection 2014My Profile

  • Ja klopt, in Europa kan dat lastig zijn.. maar in Azië geef je je kleding af en voor een euro of twee krijg je het helemaal schoon en droog terug ;)

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!