De Vier Mooiste Gebouwen van Boedapest

gebouwen van boedapest

Boedapest staat vol met prachtige gebouwen, gemaakt in oude stijl met decoratieve gevels, goudwerk, torentjes en allerlei mooie versieringen. Zelfs recente gebouwen zijn gebouwd in die mooie oude stijl. Ik kon van elk gebouw wel tientallen foto’s maken van alle bijzondere details en het prachtige geheel. Van alle gebouwen uit deze Hongaarse hoofdstad heb ik de vier mooiste uitgekozen.

dohany street synagogueJoodse Sinagoge BoedapestJoodse Synagoge Budapest

1. De Dohany Street Synagogue hoort absoluut in dit rijtje thuis. Dit reusachtige gebouw is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld. Hij staat -uiteraard- in de Joodse wijk van Boedapest, aan de Dohany straat. De synagoge is gebouwd in Moorse stijl, iets wat ik zelf nog nooit eerder heb gezien. Zowel de buiten- als binnenkant zijn erg bijzonder en ook erg mooi. 

matthiaskerkkerk Budakerk Budapest

2. De Matthiaskerk is de bekendste kerk in Boedapest, en niet voor niets. De kerk staat op de heuvel van Boeda en is met zijn hoge toren en gekleurde dak vanaf de andere kant van de Donau (vanaf Pest) goed te zien. De kerk was een kroningskerk van vele verschillende koningen en heeft ook een tijdje als moskee gediend. Zelf vind ik de kerk vooral erg mooi een sprookjesachtig. Vanaf deze heuvel heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de stad.

hongaarse parlementparlement nacht boedapest

3. Het Hongaarse Parlement is ook een van de pareltjes van Boedapest. Zowel dag als nacht schittert het gebouw aan de oever van de Donau. Het Parlement is vrij nieuw, ontworpen in 1885 (naar aanleiding van een ontwerp wedstrijd) en afgebouwd in 1902. Er zijn ook rondleidingen door het gebouw zelf, als Het Huis van Afgevaardigden er geen zittingen houdt. De tijden van de rondleidingen zijn zeer onregelmatig en als je zoiets wil doen zou ik zeker vooraf reserveren!

Sint-Stefansbasiliek Boedapestbasiliek boedapest

4. Tot slot de Sint-Stefansbasiliek. Deze grootste kerk van Boedapest was gebouwd met de instelling beschutting te bieden voor de bevolking tijdens hevige overstromingen. Vandaar dat deze basiliek met zijn 8.000 zitplaatsen ook een van de grootste ter wereld is. Met het grote plein aan de voorkant en allerlei gezellige restaurantjes en winkeltjes in de zijstraten is het in ieder geval een erg gezellig plek om te zijn.

Welk gebouw is jullie favoriet? De mijne is de Matthiaskerk, zo bijzonder met dat gekleurde dak en dan die sprookjesachtige versiersels! :)

Comments

comments

4 Responses

  1. Ooh wow, wat een prachtige plaatjes! Lijkt me ook een hele mooie stad. Was dit een van je favorieten?

  2. jaaa, boedapest was denk ik wel mijn favoriete stad van afgelopen reis :)

  3. Wauw, gave gebouwen zeg. Wat moet Boedapest toch ook een gave stad zijn! *schuift de stad hoger op haar wishlist*

  4. Wat een mooie gebouwen zeg! Ik geloof dat ik een lange reis door Europa moet plannen ofzo. Of beter, een wereldreis :)

    Ik vind de synagoge heel mooi.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!