Visum Vietnam

posted in: Tips&Info | 0

hoi an

Vietnam is niet voor niets een populaire reisbestemming. Het land leent zich voor zowel luxe rondreizen als een basic backpack trip. Door haar ligging naast Cambodja, Laos en China wordt een reis naar Vietnam vaak gecombineerd met een bezoek aan één of meer van deze buurlanden.

Vietnam kent een aantal high lights die je niet wilt missen, zoals de prachtige baai Halong Bay, de indrukwekkende gebouwen in het stadje Hoi An en het strand van Nha Trang.

Ben je van plan naar Vietnam te reizen? Vergeet dan niet van te voren een visum Vietnam aan te vragen. Voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is dit verplicht.

Ik zocht voor je uit welke soorten visa voor Vietnam er zijn en hoe je deze aan kunt vragen.

 

Welk visum Vietnam heb ik nodig?

Welk visum je nodig hebt is afhankelijk van je reisduur en of je ook andere landen in de regio wilt bezoeken. Voor toerisme zijn de volgende visa beschikbaar:

  • 1 maand single entry
  • 3 maanden single entry
  • 1 maand multiple entry
  • 3 maanden multiple entry

Je kunt dus kiezen voor een visum dat geldig is voor een reisduur van maximaal 1 of 3 maanden. Daarnaast kies je voor single entry, waarbij je Vietnam één keer in kan reizen of multiple entry, geldig om onbeperkt het land mee in en uit te reizen.

Ga je als toerist naar Vietnam, dan zijn er 3 manieren om je visum te verkrijgen:

  • Een visa on arrival (online)
  • Een visum via de ambassade
  • Een visum over land

Visum Vietnam on arrival online aanvragen

 Als je per vliegtuig naar Vietnam reist kun je een visa on arrival kopen. Om dit visum bij aankomst te kunnen kopen heb je een authorisatiebrief (approval letter) nodig. Deze vraag je online aan voor je op reis gaat. Het is de makkelijkste en snelste manier om een visum voor Vietnam aan te vragen. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Vietnam.

Om een autorisatiebrief aan te vragen vul je online het aanvraagformulier in. Dit kan gewoon in het Nederlands. Je kiest hier ook de geldigheidsduur en het aantal ‘entries’ dat je nodig hebt.

Nadat je de aanvraag hebt afgerond ontvang je de autorisatiebrief binnen 3 werkdagen. Ook krijg je een formulier toegestuurd dat je ingevuld mee neemt, samen met 2 pasfoto’s per persoon. Bij aankomst in Vietnam sluit je aan in de rij ‘visa on arrival’. De autorisatiebrief, het ingevulde formulier en de pasfoto’s geef je af en na betaling van de stempelkosten (stamping fee) krijg je het visum in je paspoort.

Het visa on arrival is geldig op 5 internationale luchthavens in Vietnam; Noi Bai (Hanoi), Tan Son Nhat (Ho Chi Minh City), Danang, Cam Ranh en Cat Bi. Op deze pagina vind je meer informatie over de voorwaarden van het visum.

vietnam

Een visum bij de ambassade aanvragen

Voldoe je niet aan de voorwaarden van het visum on arrival, omdat je bijvoorbeeld op een andere luchthaven aanvliegt? Dan kan je een visum aanvragen via de Vietnamese Ambassade. Deze is in Nederland in Den Haag gevestigd en in België in Brussel. Je maakt een afspraak en gaat naar de ambassade toe om je visum in je paspoort te krijgen of je stuurt je paspoort op. Net als bij het visa on arrival moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn, dien je 2 pasfoto’s mee te nemen en vul je een formulier in. De kosten van een toeristenvisum via de ambassade liggen wat hoger dan van het visa on arrival. Voor een single entry visum voor één maand betaal je ongeveer 77 euro. Ook een zakenvisum voor Vietnam vraag je via de ambassade aan.

 

Een visum over land aanvragen

Veel reizigers bezoeken tijdens hun reis meerdere landen in Zuidoost-Azië en reizen over land naar Vietnam. Het is dan mogelijk een visum voor aankomst over land aan te vragen in één van de buurlanden van Vietnam. Je kunt daar naar de plaatselijk ambassade gaan, maar er zijn ook plaatselijke visumbureautjes die dit visum voor je kunnen regelen. Houd er rekening mee dat het een aantal dagen kan duren voor je je visum krijgt.

 

Verlengen in Vietnam

Als je langer dan gepland in Vietnam wilt blijven is het mogelijk ter plaatse je visum te verlengen. Bij een immigratiekantoor in Hanoi, Saigon of Hue verleng je tegen betaling je visum met maximaal een maand. De wachttijd voor het ontvangen van het verlengde visum bedraagt 3 tot 4 werkdagen.

 

Spoedvisum Vietnam

Reis je op korte termijn naar Vietnam? Dan kun je een visum Vietnam met spoed aanvragen. De autorisatiebrief voor een visa on arrival ontvang je dan de volgende werkdag al. Houd er wel rekening mee dat het visumbureau in Vietnam in het weekend gesloten is en er dan ook geen visumaanvragen worden verwerkt.

Meer over Vietnam? Lees ook:

Tips voor een Easy Rider Tour in Vietnam

Reisroute Vietnam en Laos

What to do in Hoi An – A cute, little town in Vietnam

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!