Voorbereidingen Master in het Buitenland: tip #1 begin op tijd

posted in: Personal | 6

voorbereidingen master buitenland

Laatst vertelde ik nog vol blijdschap dat ik de VSBfonds beurs had toegekend gekregen. Een beurs die het mij mogelijk maakt om ook daadwerkelijk in het buitenland te kunnen studeren. Een aantal dagen later hoorde ik ook nog dat ik mijn TOEFL test (Engelse test waarvoor ik een bepaald aantal punten gehaald moest hebben om toegelaten te worden) ruim gehaald had en kon ik mijn geluk niet op. Twee van de drie stappen waren gezet en voor mijn gevoel zat ik al in Noorwegen. Ik liet mezelf toe even te dromen over hoe het zou zijn… Wonen en studeren tussen de bergen, samen met de andere (internationale) studenten skiën na de les en tripjes richting het Noorderlicht.

Na het hele proces om me aan te melden voor de beurs (motivaties, financieel plan, documenten regelen en nog mee documenten regelen) en het leren en doen van de Engelse test vond ik dat ik even tijd mocht nemen voor mezelf en blij mocht zijn.

Mijn diploma was inmiddels gecertificeerd door mijn oude Hogeschool en ik besloot alle eisen nog even na te lopen. Cv, check. Foto, check. TOEFL, check. Referentie brieven, driemaal check. Engelse vertaling van cijferlijst… even kijken.. oh, die zit er niet bij. Mijn Bachelor diploma bleek wel vertaald te zijn in het Engels, op de cijferlijst na. Inmiddels had ik ook een mailtje terug van de universiteit in Zweden waarin ik had gevraagd of ik echt mijn middelbare school diploma op moest sturen (want ja, ik heb toch gewoon een HBO-diploma?). Ja dus, en graag ook nog in het Engels. En of die TOEFL resultaten direct opgestuurd konden worden vanuit de organisatie die het afnam, want als ik ze zelf zou opsturen werd dat niet geaccepteerd. En oh, die minor die je aan een andere hogeschool hebt gedaan, daar willen we ook graag wat meer bewijs van zien.

Noorwegen had ondertussen ook antwoord gegeven op mijn vraag over een ‘recommendation letter’. Drie brieven in totaal vanuit mijn oude stage in Amerika, onderzoek in Bangladesh en minor waren niet genoeg, nee, er moet er ook een bij zitten van mijn oude hogeschool.

Oh en nog iets, bevestigingen per mail, daar doen we niet aan. Alle documenten moeten netjes per post worden opgestuurd. Want er zijn veel aanmeldingen dit jaar, en de kans om aangenomen te worden ligt daardoor iets later dan verwacht.

De stress sloeg toe. Niet alleen is mijn kans om toegelaten te worden blijkbaar achteruit gegaan, ook moest ik zo snel mogelijk alle benodigde papieren binnen hebben om alles op tijd te kunnen versturen. Na verschillende mails en belletjes naar mijn vorige hogeschool, de hogeschool waaraan ik mijn minor heb gedaan en mijn middelbare school leek alles toch nog goed te komen. Bepaalde dingen konden iets langer duren.. maar toch. Alles was op tijd binnen. Hoera! Ik snap nu helemaal waarom er overal staat dat je ruim een half jaar tot een jaar van tevoren moet beginnen met alle voorbereidingen voor het doen van een master of andere studie in het buitenland. Wat een documenten en aan wat voor een eisen moeten ze allemaal voldoen…

Na een middagje printen en scannen was alles gereed. Afgelopen maandag stuurde ik 31 velletjes papier richting Noorwegen en 20 richting Zweden. Ik kan eindelijk weer even adem halen. Nu nog hopen dat ik aangenomen wordt.. Duimen jullie met me mee?

vsb fonds beurs

Comments

comments

6 Responses

 1. Wat een stress… Maar… Als dat eenmaal achter de rug is heb je wel weer een compleet nieuwe fantastisch uitdaging. Ik duim voor je!!
  Deborah heeft onlangs geplaatst…Uit het leven gegrepen…My Profile

 2. oeh spannend! fingers crossed
  Tea – the FourOhSeven heeft onlangs geplaatst…9 Gratis Dingen Om Te Doen In ParijsMy Profile

 3. Absoluut, ik duim! Hopelijk kan je straks kiezen tussen Zweden of Noorwegen!
  Marcella heeft onlangs geplaatst…Al die plastic zakjesMy Profile

 4. Ik ben al aan het duimen voor je! Heel veel succes!
  Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…New Zealand: KaikouraMy Profile

 5. ah, dankjulliewel!! <3
  Kim heeft onlangs geplaatst…Voorbereidingen Master in het Buitenland: tip #1 begin op tijdMy Profile

 6. Ho, deze updates heb ik helemaal gemist, wat tof! Scandinavië is wel van de post en papier-rompslomp enzo, maar ik hoop dat het het allemaal waard gaat zijn :)
  Marlou heeft onlangs geplaatst…Annyeonghaseyo! Ik ben weer in het land!My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!