Vrijwilligerswerk: Centre for the Rehabilitation of the Paralysed (CRP) – Bangladesh

posted in: Tips&Info | 3

CRP bangladesh

Van begin oktober 2012 tot eind december 2012 deed ik onderzoek en vrijwilligerswerk bij CRP, een revalidatiecentrum voor mensen met een dwarslaesie. Hiernaast geeft het centrum ook verschillende trainingen aan mensen met een handicap (bijvoorbeeld spraak-, hand- en fysiotherapie), geven ze les aan kinderen van leeftijd basisschool, leiden ze studenten op tot therapeuten en hebben ze zelfs een paar kleine ‘fabriekjes’ waar ze protheses, rolstoelen en verschillende houtwerken maken. De organisatie is meer dan 30 jaar geleden gestart door een Engelse vrouw, Valery Taylor, en heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd met verschillende locaties verspreid over Bangladesh.

bangladesh tekenwedstrijd

Ik werkte drie maanden aan een onderzoek voor mijn studie en deed hiernaast allerlei verschillend vrijwilligerswerk, van Engels geven tot meedoen met en organiseren van het ‘wheelchairbasketball’ toernooi.  CRP doet ontzettend goed werk en dat merk je ook als je er bent. De ‘patiënten’, die meestal door een ongeluk gehandicapt zijn geworden, worden in hun eigen gemeenschap moeilijk geaccepteerd. De wegen zijn ook ontzettend slecht en voorzieningen voor gehandicapten zijn er niet tot nauwelijks. Bij CRP worden ze door iedereen geaccepteerd en voorbereid op hoe hun leven eruit zou kunnen komen te zien als ze weer terug gaan naar hun familie.

kindjes uit bangladesh

Hoewel het lastig was om in Bangladesh te zijn (overal drukte, chaos en die plakkerige warmte!) was CRP voor mij een mooie en rustige plek om even bij te komen van alles daarbuiten. Er is veel groen en voor de verandering ligt er niet overal afval. Het is ook fijn om te zien wat voor goeds ontwikkelingswerk voor de lokale bevolking kan doen en hoeveel mensen erdoor geholpen kunnen worden. Aan de andere kant is het ook behoorlijk zielig om, vooral kinderen, met een verlamming in hun rolstoel te zien zitten, wetend dat ze in Nederland zoveel meer kansen op een beter leven zouden hebben dan in Bangladesh. Met hun rolstoel kunnen ze zich moeilijk voortbewegen door de straten en als er lichamelijk iets niet goed is tel je al vaak niet meer mee in de samenleving. Voor mannen is het lastig om werk te vinden en voor vrouwen is bijna onmogelijk om nog te trouwen of uitgehuwelijkt te worden. Gelukkig probeert CRP door middel van voorlichting en ‘awareness dagen’ hier iets aan te veranderen.

vrouwen bangladesh

CRP kan altijd vrijwilligers gebruiken. Vooral mensen met een medische of therapeutische achtergrond zijn erg welkom, maar ook voor allround vrijwilligers is er genoeg te doen. Er is veel vraag naar Engelse lessen en het verbeteren van Engelse rapporten, maar je kan ook meehelpen met verschillende voorlichtingen, bij de school of mee sporten met de patiënten. De mensen daar waarderen het erg als er iemand aandacht aan ze besteed en het betekend veel voor ze om gewoon met iemand te praten als gelijken. Mocht je ooit in Bangladesh komen, overweeg dan zeker eens om er een paar weken vrijwilligerswerk aan vast te plakken bij CRP!

vrijwilligerswerk Bangladesh

Er is verblijf in hun gasthuis voor ongeveer 1 euro per nacht. Voor Westerse standaarden zou het gasthuis misschien niet voldoen, maar het is er schoon, je deelt een keuken en er zijn bedden met muskietennetten. Bovendien ben je in Bangladesh en volgens hun standaard zijn het luxe appartementen. Eten maakt Shamoly voor je, wat ongeveer 1,70 euro per dag kost voor dinner & lunch, maar je kan uiteraard ook zelf koken. Je opgeven voor vrijwilligerswerk en meer informatie kan je vinden op crp-bangladesh.org.

Comments

comments

3 Responses

  1. wauw, interessant zeg! Lijkt me een hele ervaring! Mooie organisatie heeft die vrouw opgezet. Bangladesh is ook niet een land waar je snel naar toe gaat…

  2. Wat super gaaf dat je dat gedaan hebt! Heel leuk en interessant om te lezen :)

  3. lijkt me een hele interessante ervaring voor in de toekomst.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!