‘Waar doe je het toch van?’

posted in: Inner Travel | 13

waar doe je het toch van

As we speak ben ik weer even terug in Nederland. Ik ga volgende week naar de VS en vervolgens door naar Wenen voor mijn master thesis onderzoek. Daarna weer terug naar Sundsvall, waar ik een eigen studenten studiootje heb.

De vraag die veel van mijn familieleden en vrienden me de afgelopen dagen hebben gesteld als ze dit allemaal horen is ‘Waar doe je het toch van?!’.

Tja, als ik even terug kijk waar ik allemaal ben geweest de afgelopen maanden dan vraag ik me dat zelf ook wel eens af hor. Ik studeer nu zo’n acht maanden in Zweden, een van de duurste landen van Europa. Ik ben het afgelopen (studie)jaar onder andere naar lapland geweest (wat ook niet bepaald bekend staat als een goedkope bestemming), een weekje naar Polen en een aantal weekendjes weg naar verschillende plaatsen. En nu dan weer voor anderhalve maand de hort op.

Tja, hoe doe ik dat dan toch? ;) Ten eerste wil ik even duidelijk maken dat ik absoluut geen rijke ouders heb die alles maar betalen voor mij. Als ik in Nederland ben kan ik blijven slapen op het logeerbed en geven ze me gelukkig nog wat te eten ook, maar daar blijft het bij. Daarnaast heb ik zelf ook absoluut geen vette spaarrekening, maar gelukkig ook geen leningen. Studiefinanciering krijg ik overigens ook niet meer, ik ben al maanden niet op persreis geweest en ik heb ook geen geheime geldboom. Dus ja, wat is het dan?

1. Prioriteiten stellen. Ik hou van reizen, ik wil graag wonen in het buitenland en de wereld zien. Daar gaat dan ook mijn geld heen. Waar vrienden een huis kopen, dure sierraden en kleding aanschaffen of elk weekend 50 euro in de club uitgeven (gaat erg makkelijk in Zweden), geef ik mijn geld uit aan reizen. Ik koop amper nieuwe kleding, ga misschien eens per twee maanden uit eten en drink niet zo veel alcohol en vrijwel nooit buiten de deur (want hallo, een wijntje is al snel 7 euro in Zweden). Dat betekent niet dat ik wat mis hor, vooral in Zweden houden we vaak dinner-nights, spelletjes avonden en pre-parties bij iemand thuis. Prima.

2. Kijken waar je kansen liggen. Om mijn master te kunnen doen in Zweden, moest ik ergens geld vandaan halen. Ik besloot me aan te melden voor de VSB fonds beurs, die ik ook kreeg. Dat heeft me heel erg geholpen en financiert vrijwel volledig mijn kamer, boodschappen, verzekeringen en andere dingen van mijn leven in Zweden. Ik besef dat niet iedereen natuurlijk een beurs kan krijgen, maar het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn als je ernaar op zoek gaat. Als je iets wil doen en je hebt er geen geld voor, probeer dan naar een creatieve oplossing te zoeken.

3. Reizen met weinig. Dat ik veel reis, betekent niet dat ik in het buitenland dan helemaal los ga met geld. Absoluut niet. Als je maar twee keer per jaar op vakantie gaat snap ik dat je dan vrijwel elke dag uit eten wilt, een dure vlucht neemt waardoor je tijd bespaart, etc. Ik reis veel, maar wel met een klein budget. Ik ben uren op zoek naar het goedkoopste ticket, waardoor ik bijna twee dagen op weg ben van Nederland naar Pittsburgh, maar dan wel 300 euro bespaar. Daarnaast koop ik eten in de supermarkt, lift ik soms van A naar B en slaap ik bij vreemdelingen in huis ;) (en er komen ook regelmatig reizigers in mijn huisje in Zweden overnachten).

4. Geld verdienen. Ik werk als freelancer en verdien hier een klein inkomen mee. Het is niet veel, maar financiert een gedeelte van de leuke en extra dingen die ik doe naast het studeren. Als je nog werk voor me hebt, aarzel niet me te contacteren ;).  Daarnaast heb ik vorig jaar een half jaar fulltime gewerkt, waar ik in mei/juni een leuke belastingteruggave van krijg.

5. Spaargeld. Aangezien ik momenteel studeer en dus niet veel kan werken teer ik ook een klein beetje in op mijn spaargeld. Zoals ik al zei, ik ben absoluut niet rijk en gebruik mijn spaargeld ook alleen als noodmiddel. Ik denk dat ik als ik in juli terugkijk tijdens een jaar studeren in Zweden ongeveer 1.000 tot 2.000 euro van mijn spaargeld daarvoor heb gebruikt.

En ja, dat was het wel. The big secret. Ik leef vrij zuinig als student en als ik op reis ga streef ik er ook naar om op de meest goedkope manieren te reizen. Ik begon er ook een website over. Dus ja, daar doe ik het nou van. :)

Comments

comments

13 Responses

 1. Ik moet altijd wel even grinniken als ik vriendinnen met gloednieuwe dure schoenen zien en zij dan aan mij gaan vragen hoe ik aan al dat geld voor reizen kom. Inderdaad, prioriteiten stellen:)
  Sophie heeft onlangs geplaatst…Cocaïne in Colombia: part of the experience?My Profile

 2. Jaa, vooral prioriteiten stellen en sparen natuurlijk zijn erg belangrijk. Anders kom je nergens. Nieuw shirt of paar nachtjes Azië? Makkelijk om zo te gaan denken.

 3. Ja, ik denk dat ik het snap! :)
  We denken vaak dat we niets uitgeven maar ondertussen is een coffee to go een paar keer in de week de normaalste zaak van de wereld, elke maand even twee of drie kledingstukjes erbij is ook niet zo vreemd, een keer pizza laten bezorgen en dan ook voor je vrienden betalen, iets te dure kadootjes uitzoeken en dat nieuwe dekbedovertrek was zo mooi, die kon ik niet laten liggen.. nouja, zo doe je het dus niet! ;) Leuk om er zo weer even over na te denken!

 4. Super herkenbaar! Ik krijg vaak de opmerking dat het fijn voor mij is dat ik elk jaar een verre reis kan maken, maar dat de persoon in kwestie daar écht geen geld voor heeft. Ik probeer dan uit te leggen dat het echt aan prioriteiten en goed sparen ligt maar dat gaat er bij de meeste mensen niet in. Ze zien niet dat ze zelf wekelijks uit eten gaan, veel kleren kopen en een auto hebben ;).
  Kimber – Reisgenie heeft onlangs geplaatst…Recept: Amerikaanse browniesMy Profile

  • haha inderdaad! Al zijn die dingen voor die personen misschien belangrijker dan een verre reis maken. Ik weet waar ik voor kies ;)

 5. Ik krijg precies dezelfde vragen. Ok nu heb ik een fulltime baan maar voorheen idd net als jij; zuinig leven, prioriteiten stellen, couchsurfen en vooral lekker avontuurlijk reizen :-) Inmiddels heb ik een heel ander leven; huisje, werk. Maar het sparen voor de trip a la trips gaat gestaag door :-) Leuk Blog, ga zo door! Groetjes, Milene
  Milene heeft onlangs geplaatst…The matatue is full, very full, too fullMy Profile

 6. Leuk geschreven artikel en helemaal waar. Daar waar anderen elke week een keer uit eten gaan of graag nieuwe kleding kopen elke zaterdag in de stad… daar kunnen we net wat meer opzij leggen voor een reis!

 7. Heel herkenbaar dit verhaal! Bij ons werd het ook gevraagd, vooral toen we een half jaar bijna voor niets hadden gewerkt & toch nog een maan naar Europa konden. Het is écht een kwestie van prioriteiten stellen en verstandig met je geld omgaan. Je kunt het maar één keer uitgeven
  natuurlijk!

  Onlangs werd me nog gevraagd of ik alles zelf bekostigde of dat ik wellicht gezegend was met gulle ouders die me af en toe wat toestoppen…
  Yvon heeft onlangs geplaatst…Travel Tag: een ABCtje.My Profile

 8. Jaa, prioriteiten. Helemaal mee eens!
  Michelle | Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Travel essentials: backpack & kofferMy Profile

 9. Ik ben student en werk heel veel, waardoor ik al super veel gespaard heb voor de reis die ik wil maken! Ik kan elke maand best wat opzij leggen en toch nog mijn rijlessen betalen. En ik stel ook prioriteiten, dat leuke shirtje laat ik liever hangen als dat betekent dat ik een dag aan mijn reis kan plakken
  Karbonkel heeft onlangs geplaatst…Budget citytrip: BerlijnMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!