Waarom Je Beter Niet Kan Gaan InterRailen Door Griekenland

interrail griekenland

Interrailen, het reizen met de trein door al die oost-Europese landen ging wonderbaarlijk goed. In Hongarije was de trein er ruim op tijd, in Servië reden redelijke exemplaren en een dag van tevoren een nachttrein reserveren was geen probleem. Met onze InterRail pas konden ik en mijn vriend overdag op alle treinen stappen die we wilden en ter plekke besluiten waar we heen wilden. – Tot we besloten naar Griekenland te reizen.

griekenland interrail

1. De reis naar Griekenland toe begon al goed. Sinds een korte twee jaar heeft de Griekse overheid namelijk besloten alle internationale treinen te annuleren. Zomaar. Vanwege de crises of iets dergelijks. Alle treinen. BAM. Gecanceld. Dit betekende dat, om van Skopje (of elke andere plaats in de Griekse buurlanden) naar Griekenland te komen men de bus moet nemen. Die dus niet binnen de Interrail valt en alleen om 6 uur ‘s ochtends vertrekt. Tjaka, 20 euro per persoon.

2. Vanuit Skopje kom je dan aan in Thessaloniki, een van de grootste steden van Griekenland. Van Thessaloniki gaan er dagelijks intercity’s en sneltreinen naar Athene. Na een paar dagen een tussenstop te hebben gehad in Litochorro (halverwege Thessaloniki en Athene), stapten wij nietsvermoedend over op Larissa en in de intercity naar Athene. We hadden niet gereserveerd, maar zochten gewoon naar een vrije plek. Geen probleem, dat doen meerdere mensen. Even later bleek echter wel dat wij een probleem hadden. De conducteur kwam langs en vroeg ons naar een supplementVerbaast lieten wij onze Interrail zijn, maar dit was niet genoeg. Wat blijkt? De Griekse overheid heeft nog een leuke nieuwe regel ingevoerd, namelijk dat mensen met een Interrail maar één enkele trein gratis mogen nemen naar Athene, de nachttrein. Voor elke andere trein moet er extra betaald worden. Tjaka, weer 25 euro kwijt aan boete.

Later controleerde we op internet of het geen scam was, aangezien er noch op de Interrail website, noch in het boekje wat je erbij krijgt iets over te vinden was. Helaas bleek de regel inderdaad te bestaan. Enkel de nachttrein van 23.00 van Tessaloniki naar Athene is gratis voor de Interrail reiziger.

interrail griekenland

3. De voornaamste reden waarom wij door Griekenland naar Italië wilden reizen, was vanwege de geweldige mogelijkheid om tussen deze twee landen over te varen op de Interrail. Tegen enkel de brandstof en administratiekosten is het mogelijk vanuit de haven van Patros naar de Italiaanse kust te varen. Helaas stuitte wij ook hier op een aantal problemen.

– Het reserveren van de boot kan alleen in Griekenland zelf. En dan ook alleen bij de haven van Athene. Hiervoor moet je dus eerst een half uur in de metro zitten naar Piraeus.

– De boot zelf vertrekt vanuit een andere haven en niemand weet hoe je hier (per trein) moet komen. Er gaat wel een bus, maar die kost 30 euro per persoon. De trein is -verrassing! – op een bepaald gedeelte niet meer in gebruik. Uiteindelijk bleek het mogelijk de volgende route te nemen: Vanaf Athene neem je twee stops met de stoptrein en vanaf daar kan je overstappen op de trein naar Kiato. Van Kiato ga je met de bus (deze is gratis, omdat hij rijd in plaats van de trein) naar de oude haven van Patras. Vanaf hier neem je de bus (die maar eens in het uur gaat, goed opletten dus!) voor ongeveer 1 euro naar de nieuwe haven. Vanaf daar neem je de boot naar Italië.

– Volgens de website van de Interrail en van de bootmaatschappij maakt de boot een stop in Corfu, waar wij van plan waren lekker een nachtje te verblijven. Helaas bleek dat in praktijk niet zo te zijn en vaarde de boot er lekker voorbij.

Griekenland: prachtig land, mooie steden, blauwe zee, natuur, alles. Het was dan ook wel heel fijn om er te zijn, maar die treinen… die kunnen een hele uitdaging zijn. Wil je dus ook door Griekenland gaan Interrailen, wees dan goed voorbereid. De volgende keer dat ik naar Griekenland ga ga ik in ieder geval niet meer met de trein. Ik zat eraan te denken om eens een keertje te gaan eilandhoppen… Lijkt me ook wel wat! ;)

Comments

comments

12 Responses

 1. Nou dat was dan wel weer een duur grapje of niet. Wat stom zeg, Gelukkig is Griekenland wel mooi :D
  Evey | Style Spy heeft onlangs geplaatst…Adventuretip | HeliboardenMy Profile

 2. Oh dat is balen! Gek ook dat er zo weinig info over is. Goed dat je het nu gedeeld hebt ;)
  Annika heeft onlangs geplaatst…Hoe haal je meer uit een vlucht met overstap?My Profile

 3. ik moest vorig jaar ook van Thessaloniki naar Athene en werden al voor dit gewaarschuwd. Toen hebben we maar de bus genomen … wat ook geen succes was.
  the fourohseven heeft onlangs geplaatst…the Month In MoviesMy Profile

 4. Oh wat vervelend! Ik ben vorig jaar ook via Skopje naar Thessaloniki gereisd met de bus. Gelukkig waren we hier op voorbereid. Maar tijdens onze reis zijn we er wel achter gekomen dat je beter standaard de bus kan pakken in Griekenland. En in Kroatië is trouwens hetzelfde.
  Maaike heeft onlangs geplaatst…Een poging wandklimmenMy Profile

 5. Ooh jammer. Gelukkig maakt het uitzicht dan veel goed!
  Michelle @ The World is a Book heeft onlangs geplaatst…Capture the Colour 2013My Profile

 6. Balen dat het zo onduidelijk was qua reizen in Griekenland. Eilandhoppen lijkt me trouwens erg leuk. Ik ben alleen nog maar op Rhodos geweest, dus lijkt me tof om nog es wat meer te zien van ‘t land.
  Marcella heeft onlangs geplaatst…Eet geen dieren dagMy Profile

 7. Bedankt voor deze tips! Ik dacht er ook eventjes aan om met de trein door Griekenland te trekken, maar dat is blijkbaar niet zo evident! Island hopping zal misschien inderdaad beter zijn :)
  Sarah heeft onlangs geplaatst…The Best of Palawan, Philippines. Part I.My Profile

 8. Raar hoor, dat de Grieken zomaar de Interrail aanpassen om er zelf zo meer geld aan te verdienen. Vooral ook heel irritant!

  Griekenland ben ik nog niet geweest, lijkt me wel wat!
  Yvon heeft onlangs geplaatst…Terugblik: sneeuw, sauna’s en cider in Finland.My Profile

 9. Wat jammer dat ‘t uiteindelijk niet helemaal was wat je er van had gehoopt. Maar wel een superleuke manier om Griekenland te ontdekken!
  Reismeisje heeft onlangs geplaatst…10 nutteloze backpack spullenMy Profile

 10. Donders wat hebben jullie het zwaar gehad.. TJAKA

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!