Waarom leven in Zweden gewoon Geweldig is – Zweden #9

posted in: Personal | 3

Ik heb het nog steeds prima naar me zin hier in Zweden! Het is een prachtig land om in te wonen. Niet alleen vanwege de mooie natuur en uitgestrekte landschappen, maar ook omdat het levenstandaard hier gewoon ontzettend hoog is. Eigenlijk is het hier in Sundsvall gewoon weg geweldig. Niet overtuigd? Lees dan maar snel verder..

1. Mijn kamer. Mijn studentenkamer is ideaal. Ik heb 24 vierkante meter voor mezelf, inclusief eigen douche en keukentje en dat allemaal voor een kleine 300 euro per maand. Heerlijk!

2. Mijn huis. Ik woon in een super typisch rood Zweeds huis samen met een stuk of 15 andere studenten. Hoe schattig?!

DSC_0896

3. In de winter woonde ik in een real-life Christmas postcard. Plus: hier valt tenminste wel een lekker dik pas sneeuw én kon ik ook nog eens een aantal weken schaatsen op natuur-ijs (totdat er teveel sneeuw op het meer kwam te liggen).

4. De wasruimte. In Zweden hebben alle vrijwel appartementen een gemeenschappelijke wasruimte, waar je gratis je wasje kunt draaien. Wasmiddel is ook nog eens inbegrepen. Thanks to the Nordic model!

5. Het uitzicht als de zon ondergaat vanuit mijn raam (foto hieronder). Need to say more?

 leven in zweden

6. Naast mijn huis is het bos, een skipiste en een groot meer. De natuur is altijd dichtbij en vooral nu het mooier weer begint te worden is dat heerlijk. In de winter kan ik skien en snowboarden wanneer ik maar wil.

7. Overdag is het nu vrijwel altijd boven de nul en de Zweden staan gelijk overal te BBQ-en. Het liefst in shorts. Note: hoewel er nu veel zon is, ligt er nog wel overal sneeuw en is het gemiddeld 5 graden.

IMG_3763

8. De lucht is schoon en het ruikt overal naar hout en bomen.

9. Drop, goed brood en kaas hoef ik absoluut niet te missen, want dat hebben ze hier in Zweden ook gewoon.

10. International student life is wellicht in elk land geweldig en in Zweden dus ook. Je ontmoet een hoop nieuwe mensen om dingen mee te ondernemen, ontdekt het land en een nieuwe cultuur.

IMG_4334

11. Zweden spreken prima Engels, ookal denken ze zelf van niet. Zweeds hoef je eigenlijk niet eens te leren, maar is wel handig natuurlijk.

12. Ja, alles is hier een stukje duurder dan in Nederland, vooral de alcohol. Betekent wel dat je minder alcohol drinkt en dat is eigenlijk toch alleen maar positief voor je gezondheid?

13. Ik woon in het midden van Zweden, waar de universiteit is kleinschalig is en je leraren met hun voornaam aan kan spreken. Als je het niet met ze eens bent is het ook geen probleem om dat gewoon aan ze te vertellen.

14. Studeren is gratis (thanks again to the Nordic model), de universiteiten zijn vrij goed, meer dan de helft van mijn klas bestaat uit internationals en de studie die ik doe is leuk en interessant!

15. Dankzij mijn beurs, waardoor ik niet hoef te werken naast mijn studie is er naast studeren genoeg tijd voor leuke tripjes en weekendjes weg!

IMG_3940

16. Al de nieuwe vrienden die ik maak onder de internationale studenten zorgen ervoor dat ik heel wat adresjes in Europa heb om te bezoeken!

17. Aangezien de winter zo koud en streng is, gaan de Zweden helemaal los zodra de zon zich ook maar even laat zien. Iedereen is buiten aan het hardlopen (al doen ze dat ook gewoon in de winter), in de lunchbreak worden er buiten wandelingen gemaakt en zodra het ijs over een maand of twee van het meer is verdwenen weet ik zeker dat half Sundsvall massaal het water induikt.

18. Het is minder dan 10 minuten naar beneden fietsen naar de uni en het centrum (en 30 minuten terug, maar ach..).

19. Sundsvall is een klein stadje, wat misschien even wennen is als je gewend ben in het drukke Nederland te wonen. Ik vind het juist fijn. Het is heerlijk rustig, gezellig en er is toch altijd wel iets te doen dankzij de vele feestjes en activiteiten die de internationale studenten organiseren.

 20. Meer redenen nodig? I don’t think so! Kom gewoon naar Zweden en ervaar het zelf :)

Comments

comments

3 Responses

  1. Aaah wat klinkt dat superleuk, je hebt het helemaal naar je zin! :)
    Debby heeft onlangs geplaatst…3 ways to meditateMy Profile

  2. Dat klinkt idd super, krijg er bijna zin van om weer te gaan studeren!
    Let’s travel and see heeft onlangs geplaatst…Photo Diary: Wintersporten in de Zugspitz ArenaMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!