Wat doe je in Ljubljana

posted in: Liftend door de balkans, Travel | 0

DSC_0188Voor wie graag een citytrip wil doen maar Parijs, Londen en Barcelona een beetje zat is: Ga naar Ljubljana! Ookal kan geen enkele toerist de naam proper uitspreken, het is zeker een aanraden om te bezoeken. Dit onwijs schattige stadje ligt tussen de bergen, is op dagtrip afstand van bepaalde gedeelten van het Triglav Nationaal park en je bent (nog) erg origineel.

Sowieso zijn de hoofdsteden van de balkan-landen erg in opkomst voor stedentrips. Het is er goedkoop, nog niet volgestroomd met toerisme en je hebt thuis weer wat nieuws te vertellen.

DSC_0192

Ljubljana is een kleine stad voor een hoofdstad, wat wel past bij een land van slechts twee miljoen mensen. Zoals altijd ga ik mee op de free walking tour die in elke (middel)grote stad te vinden is. In twee en een half uur doorkruisen we het centrum en krijgen we nog een lesje geschiedenis erbij. Slovenië is een erg nieuw land, onafhankelijk sinds een jaar of 25. Ze hadden, in tegenstelling tot de andere Balkan landen, slecht 10 dagen oorlog. Zo’n beetje de gehele stad is ontworpen door een architect: Plečnik. De gids laat ons verschillende gebouwen en standbeelden zien en vertelt ons telkens weer dat het gemaakt is door dezelfde persoon.ljublejana

De stad is jong, een kwart bestaat uit studenten. Studeren in Slovenië is gratis (hint) en volgens onze recent afgestudeerde gids is het ideaal om een Sloveense student te zijn: je ouders leven op het platteland waar je eens in de zoveel tijd langs gaat voor een lading aan verse en gratis groeten en fruit van eigen tuin, en zelf woon je fijn in de bruisende stad.

Een van de populairste studentenplekken is te vinden vlakbij het station en doet me denken aan Christianatown in Kopenhagen (maar dan ook ’s avonds veilig begaanbaar); barretjes en houten banken om biertjes te drinken en de muren vol met graffiti en creatieve constructies. Een echte artiestenbuurt. Er wonen zelfs mensen in de felgekleurde huizen.

DSC_0201

Aan een kant van de stad is een groot park, aan de andere het kasteel. Ljubljana is erg trots op zijn kasteel, het staat zelfs op de vlag. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de stad.

In twee dagen heb je de hoofdstad wel gezien en kan je door naar Zagreb (twee uur trein afstand) of het nationaal park in.

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!