Wat doet links?

posted in: Inner Travel | 1

wat doet links

Eind oktober nam ik deel aan het Transeuropa festival in Belgrado, georganiseerd bij European Alternatives. Ik had nog nooit van die organisatie of van het festival gehoord, maar werd uitgenodigd op facebook voor de ‘hitchhiking challenge’ naar het festival waar een aantal mensen aan meededen. Ik was momenteel in Split en besloot te speedliften naar Belgrado.

Zo kwam ik twee dagen later terecht bij een vijf daags event vol met workshops, discussies, presentaties, films en kunst over Europese politiek en alles wat daarbij komt kijken. Ik ontmoette ontzettend interessante, intelligente mensen die zich inzetten voor een scala aan activiteiten (voorname gerelateerd aan de huidige vluchtelingencrisis) waarvan ik geen weet had dat ze bestonden. Discussies op hoog niveau met mensen die allen gezamenlijk willen streven voor een betere wereld, maar ook kampen met de problemen die dat oplevert.

De vraag die centraal stond was ‘Wat doet links?’. Welk standpunt neemt de linkse tak van de politiek in? Betreffende de vluchtelingen, economie, klimaatverandering en andere maatschappelijke kwesties.

We hadden discussies over solidariteit en wat dit betekent. Over cultuur en wat dat dan inhoudt. Over wat een identiteit is en hoe belangrijk dit is. Eindelijk eens echte discussies over politieke standpunten, moraal en ethiek. Wat zou ik dat toch graag terugzien in Den-Haag, waar politieke partijen niets meer doen dan dingen naar elkaar roepen en elkaar beledigen. Gelukkig is Jesse Klaver het met me eens, dus quote ik hem: ‘De politiek moet juist een gevecht zijn over ideeën en idealen. Alle partijen zijn voor duurzaamheid – dat is een waarde – maar niet als het ten koste gaat van economische groei. Groei lijkt boven alles te staan.’

In Belgrado discussieerde we: moet groei wel boven alles staan? Economische groei is toch zeker niet het hoogste goed. Er zijn zaken die veel belangrijker zijn. Kan de media zich alsjeblieft weer focussen op dit soort discussies, in plaats van het over-en-weer geschreeuw van de ”politiek”?

De wereld is een. Wat wij doen in Nederland of elk ander Europees land doet heeft invloed op heel Europa. Transeuropese maatregelen zijn noodzakelijk. Dat zagen we allemaal wel in.

Links wordt vaak beschuldigd van hypocrisie en ik krijg er in het dagelijks leven persoonlijk ook veel mee te maken. Een vegetariër die wel vis eet? Zeuren over klimaatverandering maar wel een Iphone hebben? Schrijven over vluchtelingen maar wel vrolijk verder gaan met reizen in plaats van te helpen in de kampen? Het lijkt tegenstrijdig en hypocriet. Ik weet het. De linkse politiek heeft daar op grote schaal ook mee te maken en wordt hierom bekritiseerd door rechts. ”Als je dit doet, moet je ook dat doen”.

Punt is, het leven zit vol met tegenstrijdigheden. Het kan altijd beter. Het belangrijkste is dat je iets doet. Dat je inziet dat dingen anders moeten. Dat je je inzet voor verandering. Dat je discussieert over je ethiek en moraal en dat je doet waar je je goed bij voelt. Momenteel wordt de politiek gestroomlijnd op een bepaald gedachtengoed, gericht op economische groei. Dat standpunt lijkt niet onder discussie te staan. Het staat zelfs in de grondwet dat bedrijven moeten streven naar ”maximale winst voor de stakeholders’. Maar tegen welke (onderliggende) kosten..? Niet alles hoeft om geld te draaien.

Menselijke gedachten zitten vol met tegenstrijdigheden. Niemand kan helemaal perfect zijn. Mensen zijn geen heiligen en de linkse politiek is dat ook niet. We proberen allemaal ons best te doen en als we leren dat het beter kan, dan discussiëren we erover en doen we het ook beter.

Niemand kan helemaal perfect zijn. Maar het streven naar een betere wereld, met solidariteit als belangrijkste standpunt, is iets waar links naar streeft en wat ons allen verbind.

Comments

comments

One Response

  1. Hoi Kim, klinkt interessant, goed dat je er aandacht aan besteedt op je blog! Ik had ook nog nooit van het festival gehoord, des te leuker het hier tegen te komen: het is een groot en ingewikkeld onderwerp, waarbij het júist zo belangrijk is met elkaar te blijven praten en ook eens andere standpunten en originele ideeen te horen.
    Fem heeft onlangs geplaatst…Het meest sexy woord in de Duitse taalMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!