Wat is vrijheid + Amnesty International

posted in: Inner Travel, Travel Stories | 5

vrijheid

Vandaag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. De dag dat we vieren bevrijd te zijn van oorlog en geweld, dat we in vrijheid kunnen leven en daar even bij stilstaan. Vrijheid. Het is iets prachtigs.

Voor mij is vrijheid dat ik kan gaan en staan waar ik wil. De vrijheid om mijn dromen achterna te kunnen gaan. Mijn eigen weg in te kunnen slaan en voor mezelf te kiezen als dat nodig is. De vrijheid om een leven te kunnen leiden waar ik zelf voor gekozen heb. Verantwoording te nemen voor wat ik wil en dromen uit te voeren. Vrijheid is voor mij ontzettend belangrijk.

Veel belangrijker da ik recentelijk dacht. Ik dacht dat ik me wel aan kon passen en mijn eigen dromen naar de achtergrond kon drukken voor de dromen samen met een ander. Dat die ander zo belangrijk is voor mij, dat ik niet perse alle dromen die ik heb ook daadwerkelijk waar hoef te gaan maken. Dat ik ook wel zonder kan. Maar vrijheid heeft ook consequenties. Als je je dromen achterna wilt gaan, moet je soms anderen achterlaten. En sommige vrijheden moet je inleveren, om anderen te kunnen behouden.

En dat kan lastig zijn. Welke prijs ben je bereid te betalen om vrij te zijn?

Vrijheid is voor mij de wereld rondreizen, in het buitenland wonen en nieuwe culturen leren kennen. Mijn eigen gang gaan, op reis met alweer een volgende bestemming in mijn hoofd. De wereld ontdekken volgens mijn voorwaarden. Maar ook thuis komen, en dankbaar zijn dat ik een thuis heb waar ik altijd terug naar kan gaan.

Dat ik dat kan doen en de vrijheid heb om voor mezelf te beslissen, daar ben ik erg dankbaar voor. Vrijheid is erg cultuur- en landafhankelijk. Ik ben blij in Nederland geboren te zijn, dat wij als land vrij zijn en ons niet hoeven te onderwerpen aan anderen. Dat ik in een cultuur leef waar mannen en vrouwen vrijwel gelijk zijn, waar mensen niet zomaar in de gevangenis worden gegooid als ze iets zeggen waar de regering op tegen is. Dat wij in een democratie leven en het recht hebben om te stemmen en onze eigen regering te kiezen. Dat we geen blokkades hebben op internet en informatie op kunnen zoeken over elk onderwerp wat je maar kan verzinnen. Dat we naar vrijwel elk land kunnen afreizen, zolang we maar een visum hebben. En niet worden tegengehouden omdat we een bepaalde religie aanhangen of politieke voorkeur hebben.

Vandaar dat ik vandaag ook even extra aandacht wil besteden aan Amnesty International. Een organisatie die opkomt voor de rechten van de mens. Vrijheid is daarvan een hele belangrijke. Amnesty steunt mensen waarvan inbreuk wordt gedaan op hun rechten, op hun vrijheid. Een tijdje geleden gaf ik iedere maand een gedeelte van mijn inkomsten aan een goed doel. Hier ben ik vervolgens mee gestopt, maar vanaf deze maand ga ik het weer nieuw leven inblazen. Mei staat voor mij in het teken van Amnesty. Je inzetten voor Amnesty kan met een donatie of door de petitie te onderteken. Doe je ook mee?

Wat betekent vrijheid voor jou?

Comments

comments

5 Responses

 1. Mooi gezegd, Kim. Ik vind het fantastisch dat je Amnesty International steunt. Ik doe ook al jaren mee aan enkele van hun acties. Op het niveau van vrijheden binnen de reeds vrije samenleving die we oa in Europa hebben, werk ik aan een ander soort vrijheid: vrijheid in je gedachten. Jezelf kunnen bevrijden van angsten, (voor)oordelen, schaamte. Je “vrij in je hoofd” voelen, staat je volgens mij toe om het beste van jezelf naar boven te laten komen en je niets aan te trekken van wat anderen denken/verwachten om zo echt je ding te kunnen doen.
  Sarah heeft onlangs geplaatst…What’s in Macau?My Profile

  • Hoi Sarah!

   Goed dat je ook met Amnesty bezig bent :)
   Vrijheid in je gedachten klinkt ook goed.. en veel moeilijker dan gewoon doneren of een petitie tekenen. Ik betrap mezelf ook vaak genoeg op vooroordelen en dat ik me veel aantrek van wat mensen denken…
   kim heeft onlangs geplaatst…Wat is vrijheid + Amnesty InternationalMy Profile

 2. Pauline

  Wat een mooi artikel Kim!

 3. Mooi geschreven!
  Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Personal: travel plansMy Profile

 4. Hoe kan ik mij vrij voelen in een wereld met (land)grenzen waarbij visums nodig zijn etc.
  Voor mij moeten grenzen alleen bestaan in de vorm van een onzichtbare lijn op gebied van taal en cultuur. En moet de mens de wereld rond kunnen gaan waar en wanneer deze dat wil. en niet onder het mom van visum of nationaliteit.
  Een mens mag tegenwoordig nog niet meer een camper, of boot pakken en naar een bestemming aan de andere kant van de wereld gaan zonder toestemming. In feite is er dus niet te spreken van vrijheid en is de huidige wereld een gevangenis. Zo ver ik weet zijn we ooit op deze bol gekomen en kon iedereen vrij bewegen waar en wanneer dan ook. Hoe is het zo ver gekomen met de mensheid dat bepaalde “mensen” zich gemachtigd voelen te bepalen wat de rest moet doen en laten.
  iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen. Dat word volgens mij niet door iedereen begrepen.
  De zelfde mening deel ik over verschillende wetten die jouw verplichten een helm te dragen een gordel om te doen en of het verbieden van drugs/drank gebruik. Het is jouw lichaam en niemand anders kan jouw verplichten er anders mee om te gaan dan jij wil. Als een mens zijn nek wil breken zelfmoord wil plegen of zijn lichaam wil vervuilen (zonder hiermee anderen tot last te zijn) dan is dat een keus die ieder mens voor zich maakt.
  Mijn conclusie is dat Vrijheid al sinds de romeinen ons afgenomen is door machtswellustige mensen die uit zijn op controle en slavernij.
  Iedereen heeft een eigen mening over hoe het leven is en zal moeten zijn.
  Iedereen moet hier ook vrij in zijn om deze te uiten. Zolang het niet nadelig is voor een ander.

  Geef het volk vrijheid terug.
  R.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!