Wat is Workaway en hoe werkt het?

posted in: Tips&Info | 20

workaway

Workaway is de ideale manier om je reis zo lang mogelijk te laten duren en tegelijkertijd zo weinig mogelijk geld uit te geven. Het is de reden waarom ik nog steeds vrolijk aan het rondreizen ben en niet al platzak naar huis ben gevolgen. Het is een geweldig platform en inmiddels een vast begrip onder de ervaren reiziger.

Wat is het

De website is een platform voor aan de ene kant kleine bedrijfjes, boerderijen, hostels, community centers enzovoorts die op zoek zijn naar vrijwilligers en aan de andere kant reiziger die op zoek zijn naar goedkope/gratis accommodatie en maaltijden tijdens hun reis.

Er zijn veel soorten websites die zo’n soort platform aanbieden, maar Workaway is vrijwel de meest bekende en heeft de grootste variatie aan werkplaatsen en aantallen vrijwilligers.

Je kan vrijwilligerswerk doen vanaf een paar dagen tot enkele maanden lang. De voorkeur gaat vaak uit naar mensen die ten minste een paar weken kunnen blijven, maar een enkele week is bij veel projecten ook mogelijk.

Hoe werkt het

Beiden partijen kunnen zich aanmelden op de website. Bij workaway kost dit voor individuen 20 euro per twee jaar. Vervolgens kan je de gehele website af zoeken naar vrijwilligerswerk en zoveel applicaties sturen als je wilt.

Over het algemeen werk je vijf uur per dag, vijf dagen in de week in ruil voor accommodatie en drie maal per dag een maaltijd. Bij sommige workaway’s is enkel accommodatie inbegrepen en werk je slechts vier uur per dag, bij een ander is het meerdere uren, enzovoorts. Het verschilt per plaats.

Het werk kan verschillende activiteiten omvatten. Bij hostels is het vaak receptiewerk en schoonmaken. Boerderijen zijn veel gericht op het zorgen voor dieren, koken en tuinieren. Ander plekken bieden ruimte voor het geven van Engelse les, het maken en/of bijhouden van websites, het bouwen van ecologische huizen of het opzetten van kunstprojecten. Er valt van alles te kiezen.

Eigen ervaring

Mijn ervaring met Workaway is tot nu toe erg positief. Ik heb eerder gewerkt in de receptie en schoonmaak in een hostel in Istanbul in ruil voor accommodatie. Momenteel werk ik in het zuiden van Turkije in een soort community center met restaurant en bar voor verschillende kunstprojecten in ruil voor accommodatie en voedsel. Volgende week reis ik iets meer naar het oosten, waar ik in de buurt van Antalya tien dagen op een lavendel boerderij zal werken.

Vaak is het nodig om meerdere e-mails te zenden naar verschillende projecten. Tot nu toe heb ik een stuk of tien e-mails gestuurd, waarvan er op vier zijn gereageerd. Hiervan zijn drie projecten goedgekeurd. Ik reis wel in het laagseizoen. In het hoogseizoen kan het lastiger zijn iets te vinden. Aan de andere kant is er wel een stuk meer werk in het hoogseizoen, aangezien er dan – vooral in toeristische gebieden waar de zon zes maanden schijnt (en waar men dus de gehele zomer werkt en in de winter uitrust) – veel meer te doen is.

Handig is dan ook de kalender bij elk Workaway project waar vaak goed aangegeven staat in welke maanden er nog vrijwilligers gezocht worden. Het is meestal ook mogelijk om met meerdere mensen ergens te werken. Handig als je met iemand samen reist.

Het mooiste is als je iets vind waarbij je kan werken in ruil voor accommodatie en (home-made, biologische) maaltijden. Tijdens het werken geef je vrijwel niets uit, omdat de twee grootste kostenposten, accommodatie en voedsel, voorzien zijn. Vaak heb je ook veel vrije tijd en een paar vrije dagen waarin je de omgeving kan verkennen.

Veelal zijn de Workaway projecten opzet door mensen die zelf ook veel reizen of hebben gereisd en hulp nodig hebben bij ecologische en sociale projecten.

Wat betreft negatieve ervaringen; die heb ik zelf gelukkig nog niet gehad. De ervaringen van andere Workawayers die ik heb ontmoet zijn ook vrijwel altijd positief. Een enkeling heeft een slechte ervaring met een Workaway project waar de vrijwilligers slechts ingezet werden als goedkope werkkrachten en nauwelijks vrije tijd kregen. Gelukkig zijn er referenties te vinden op de website en kan je van tevoren via email vragen stellen. Het enige wat ik heb aan te merken is dat er in het laagseizoen niet altijd evenveel werk te doen is, waardoor ik soms wel erg veel vrije tij heb (what a shame ;)).

Comments

comments

20 Responses

 1. Wat leuk dat je dat doet! Ik heb nooit zoiets gedaan, maar wel ooit nagedacht over Wooff, werken op een boerderij. Nooit gedaan dus en het gaat er nu ook niet meer van komen denk, maar het lijkt me zeker een heel fijne manier om te reizen en de cultuur te leren kennen!
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Verhuisd naar –> http://www.besabine.comMy Profile

 2. Ik ga volgende maand naar Zweden om daar bij een Workaway project aan de slag te gaan! Ben heel benieuwd :)

 3. Ik heb Workaway pas ontdekt en het lijkt me super gaaf om te doen! Maar reis jij eigenlijk alleen of doe je het samen met iemand? Want als je alleen reist, is het dan niet een beetje eenzaam als je naast het werken ook zoveel vrije tijd hebt? En weet iemand toevallig een site waar je mede-workawayers kan zoeken die misschien ook niet alleen willen reizen?

  • hoi merel! Ik reis normaal gesproken alleen, maar ontmoet zoveel mensen onderweg (via workaway, facebook, couchsurfing of gewoon on the road!) waar ik vervolgens samen mee reis! Als je alleen begint kom je makkelijk andere solo reizigers tegen ;)

 4. Hè Kim, wat gaaf dat je dit doet!! Wij zijn er over aan het nadenken om een jaar via workaway te gaan werken en reizen met ons zoontje. Hoe kijken mensen hier tegen aan? Is dit mogelijk denk je?

  En kan je vertellen hoe je tot een planning bent gekomen van je reis? Bespreek je dat allemaal al van te voren of kijk je vanaf de ene accommodatie naar de andere?

  Graag hoor ik van je!

  • Hoi, oh wat gaaf! Ja, is inderdaad mogelijk (al verschilt het wel van wat voor soort workaway – hostels zijn denk ik niet zo leuk met een klein kind, boerderijen juist wel).

   Ik heb niet echt iets van tevoren gepland. Kijk meestal een week van tevoren waar ik aan kom en mail dan een aantal workaways. Of een paar weken van tevoren, globaal. Veel plezier en succes!! :)

 5. Hoi Kim,

  Ik wil ook via workaway komende maanden gaan reizen/werken, als ik het goed begrijp verblijf je altijd op de plekken waar je ook “werkt”?

 6. Ruud Vink

  Hallo Kim,

  Ik wil ook graag voor wat langere tijd via workaway op een vast adres aan de slag als workawayer.
  Weet jij misschien ook wat de maximum termijn is dat je op een vast adres kan verblijven? Dit natuurlijk wel als het van beide kanten klikt! :)
  Of misschien dat jij weet waar ik deze informatie kan krijgen.
  Ik hoor graag van je,

  groetjes, Ruud

  • Hoi!
   ligt heel erg aan het project en de mensen ;) Zou gewoon wat projecten schrijven op workaway & dan vind je je antwoord!

   Groetjes

 7. Hallo Kim,

  Is het ook mogelijk om voor maar 3 weken ergens te werken. Wil dolgraag zoiets doen maar in principe kan ik alleen als mijn kinderen bij hun vader zijn in de zomervakantie.

  Groetjes, Joyce

 8. Hoi Kim,

  Met veel plezier heb ik je site gelezen (om dat eerst even gezegd te hebben).

  Ik zou graag voor een langere tijd naar Canada willen. Alleen heb ik vast werk in Nederland en een opzeg termijn van een maand. Hoe snel heb jij van uit Nederland alles voor elkaar gebokst om daadwerkelijk naar je bestemming te kunnen gaan?

  Groetjes Sven

 9. hallo ,

  ik zou ook graag gebruik willen maken van WorkAway in Azië.
  mijn enige vraag is nu , heb je hier ook een werkvergunning voor nodig?

 10. Superleuk dit Kim! Dit klinkt echt ideaal!
  Is er ook extra info te vinden over wat je nodig hebt aan documenten, vaccinaties en ander soortige bijzonderheden enz? Dit zal per land verschillen !
  Leuk! Ik word er blij van :)

 11. Hoi Kim,
  Ik heb sinds een paar weken pas gehoord van workaway. Het lijkt me een geweldige manier om in het buitenland te gaan werken en wonen. Mijn vraag is, is workaway aan leeftijd gebonden? Ik wil al veel langer naar het buitenland gaan.

 12. T. de Boer

  hoi Kim, leuk om je enthousiaste verhalen te lezen! Ik begrijp van de site dat je 18 moet zijn. Weet jij ook een vergelijkbare organisatie, die oké is, waar je als 17 jarige aan de slag kunt? Hoor graag van je, groet Tetske.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!