Ways to Travel: By train

posted in: Tips&Info | 4

Kroatie treinMet de trein door het prachtige landschap van Kroatië

Er zijn zoveel verschillende manieren om rond te reizen door een gebied, land of continent. Deze keer… met de trein.

In Europa kan je ontzettend goed reizen met de trein. Nederland heeft dan wel een van de beste trein netwerken ter wereld, maar in andere (Europese) landen is het ook goed te doen. Zelf heb ik in Europa met de trein gereisd door Frankrijk, Italië en Kroatië. Je kan zelf los treintickets boeken, maar ook een interRail ticket nemen die geldig is voor meerdere dagen, weken of zelf maanden.

Parijs eiffeltorenMet de trein naar Parijs

Losse tickets

Als je zelf je reis wilt regelen kan je het beste gebruik maken van de website van nshispeed of de Duitse bahn website (je kan hem omzetten naar Nederlands). Hierop zijn alle routes en tijden te vinden van de (snellere) Europese treinen. De websites zijn door de jaren heen erg verbeterd (een aantal jaar geleden was Bahn nog geheel in het Duits!) en ze zijn voornamelijk goed te gebruiken voor korte stedentripjes. Je moet wel goed zoeken naar aanbiedingen, want af en toe is vliegen goedkoper. Indien je onder de 25 bent en ook nog eens een (studenten) OV kaart hebt krijg je veel korting. Zo zag ik een aantal retourtjes Amsterdam – Keulen voor maar 25 euro per stuk! De goedkoopste tickets vind je overigens door vroeg te boeken, doordeweeks te reizen en te kijken naar tickets buiten de grote feestdagen. Je kunt ook kiezen voor locale treinen in plaats van intercity’s (IC’s), waardoor je kunt besparen op reserveringskosten. Je bent dan alleen wel een stuk langer onderweg! Indien je een rondreis gaat maken is het vaak voordeliger om een interRail ticket te kopen dan om losse tickets te bestellen.

Venetië met de treinNext stop: Venetië

InterRail ticket

InterRail tickets kan je bestellen via de website van Interrail of via de treinreiswinkel. Bij interrail kan je gewoon het ticket naar keuze boeken en treinreiswinkel geeft veel extra informatie. Je kan ook bij één van de locaties van treinreiswinkel langs gaan, waar ze je bijvoorbeeld kunnen helpen met het reserveren van treintickets en het uitstippelen van routes. Ontzettend handig, want een trein reserveren van Amsterdam naar Italië met drie overstappen kan nog wel eens voor problemen zorgen..  De interrail tickets heb je in twee vormen:

  • InterRail One County Pass: Deze pas is geldig in één land in Europa. De prijzen van deze passen zijn afhankelijk van het land wat je kiest en hoeveel dagen je wilt reizen in een maand. Zo is de One Country pass voor drie dagen reizen binnen een maand (gaat in op de dag dat je gaat reizen) door Turkije 38 euro, maar door Duitsland (waar de treinen veel duurder, beter en sneller zijn) 144 euro. Deze passen zijn vooral handig als je met het vliegtuig of de bus naar het land van bestemming gaat en daar een aantal weken van plan bent rond te reizen. Je kan van kiezen uit passen van drie tot acht reisdagen per maand. Bij sommige landen (zoals Frankrijk, Italië en Duitsland) moet je van tevoren een zit of slaapplaats bij ‘snelle treinen’ reserveren. Dit kan vaak een dag of paar uur van tevoren op het station zelf en kost een paar euro. Zelf heb ik een aantal jaren geleden met de One Country Pass, mijn backpack en tent door Frankrijk gereisd. Frankrijk heeft een prima spoornetwerk en dit was dan ook goed te doen! Als je ook wilt kamperen is het echter wel slim om van tevoren op te zoeken bij welk treinstation een camping in de buurt zit..

treinnetwerk europaBelangrijkste treinnetwerken vanuit Nederland

  • InterRail Global Pass: Deze pas is geldig in 30 landen in Europa. Ideaal als je een Eurotrip gaat maken of vanuit Nederland met de trein een eind weg gaat. Voor dit ticket geld ook weer: vooral doen zolang je nog onder de 25 bent, want voor jongeren zijn deze tickets een stuk goedkoper. Voor lange en snelle treinen is het een goed idee om ook hier van te voren te reserveren voor slaap- en/of zitplekken. Afgelopen zomer reisde ik samen met een vriendin met de Global Pass van Nederland naar Milaan, Italië en terug vanuit Zagreb, Kroatië. Door treinreiswinkel hadden we van tevoren onze treinen voor de heen- en terugreis laten reserveren. Dit koste ons ongeveer 10 euro per persoon per reis aan reserveringskosten, de rest was gratis vanwege de pas. In Italië hebben we per dag gekeken waar we heen wilden en vervolgens een dag van tevoren de trein gereserveerd voor een paar euro. In Kroatië had je geen reserveringskosten, dus dat was makkelijk! Onze route was overigens: Nederland – Milaan – Venetië – Trieste – Pula – Rijeka – Zagreb – Nederland. Zie kaart.Vooral Pula is een aanrader. Leuk, schattig stadje in Kroatië aan zee.

Deze tickets kunnen dus erg handig zijn en veel geld besparen als het je leuk lijkt om door een bepaald Europees land of voor een aantal weken door Europa te reizen met de trein. Ik kan het in ieder geval erg aanraden!

Comments

comments

4 Responses

  1. Michelle @ the World is a Book

    Wat heb je een leuke blog: travel, jeej! :) Reizen met de trein is inderdaad heel relax; mensen ontmoeten, uit het raam kijken, af en toe een beetje heen en weer lopen, etc. De trans Mongolie express lijkt me helemaal tof!

  2. Wat een leuk artikel!

  3. Leuk artikel! Ik ben één keer met de trein naar Parijs geweest en één keer naar Italië. Heerlijk rustgevend! Lekker lezen en mensen kijken. Goed begin van de vakantie!

  4. Leuke post! Als je met de trein reist, maak je altijd wat leuks mee. Wij doen het nu een paar jaartjes. Lekker mensen kijken maar vooral mensen ontmoeten. In de trein maak je eerder een praatje dan in het vliegtuig.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!