Welcome to India

Overal mensen op straat, kinderen die spelen tussen het afval en koeien die voor geen mens opzij gaan. Grote en mooie tempels waar het schoon is en rijen mensen op blote voeten wachten om een offer te kunnen brengen of te vragen om geluk. De Ganges, de heilige en tegelijkertijd een van de meest vervuilde rivieren ter wereld, waar duizenden mensen per dag naar afreizen. Het vegetarische eten, de geuren van curry en veel verschillende kruiden. Hindoes, moslims, boeddhisten en christenen. Vrouwen die rondlopen in gekleurde doeken en mooie sari’s. Verkopers die je een half uur achterna lopen om je iets aan te smeren. Mensen die verslaaft zijn aan de dramatische over-de-top Bollywood films. Welkom in India.

india

Land van tegenstellingen

India is, net als veel andere ontwikkelingslanden, een land van tegenstellingen. Aan de ene kant is er veel armoede en vervuiling. Er komen veel meer toeristen dan in Bangladesh, waar veel Indiërs op inspelen door te proberen om je van alles aan te smeren.  Aan de andere kant zijn er ook prachtige dingen te vinden, al moet je daar soms wel naar zoeken. Het eten in India is heerlijk. Ontzettend veel vegetarisch en af en toe wat kip, want de koeien zijn er heilig en worden niet gegeten. Zelfs de McDonald’s bestaat driekwart uit vegetarische gerechten, masala paneer burger anyone? Er zijn ontzettend veel tempels, die goed worden schoongehouden. De mensen (als ze je niet iets willen verkopen) zijn er vriendelijk en nieuwsgierig. De cultuur is fascinerend  en het land is een bakermat van verschillende religies.

varanasi ganges

Geografie

India ligt in het zuiden van Azië en is omringt door Nepal, China (Tibet), Bangladesh, Pakistan, Bhutan en Myanmar. In dit land, wat qua landschap, mensen en cultuur zo ontzettend anders is dan Nederland, leeft een-zesde van de totale wereldbevolking. Na China wonen in India de meeste mensen ter wereld. Het landschap van India is erg afwisselend. In het noorden ligt een gedeelte van het Himalaya gebergte, daarnaast de grote rivieren zoals de Ganges, in het westen is de woestijn en het zuiden ligt tussen twee zeeën in.

japanese tempen

Religie

Er leven ontzettend veel hindoes in India: 80% van de bevolking. Overal vind je dan ook tempels en allerlei afbeeldingen van goden. Daarnaast zijn er ook veel moslims. In Agra, waar de Taj Mahal (een van de zeven wereldwonderen) staat, leven ontzettend veel moslims. De Taj Mahal is dan ook gebouwd door een moslimkoning.

Visum India

Een Indiaas visum is tegenwoordig online te verkrijgen. Heel fijn, want ”in mijn tijd” moest ik de ambassade nog een persoonlijk bezoek brengen. Nu kan je dus via internet gewoon een visum India aanvragen. Een online visum heb je voor iets meer dan 100 euro, en daarmee mag je 60 dagen in het land verblijven (binnen een periode van 3 maanden). Het visum voor India heb je binnen 4 werkdagen in huis.

trein in india

Reizen door India

Reizen door India kan met een groepsreis vanuit Nederland, maar je kan ook zelf je reis plannen. India heeft één van de grootste spoorwegennetwerken ter wereld, wat betekend dat naar elke plaats in het land wel een trein toe rijd. Of ze op tijd komen is een ander verhaal. 50% van de gevallen komt de trein een (paar) uur te laat. Goedkoop zijn ze wel. Voor acht uur in de trein zitten betaal je, afhankelijk van de klas, nog geen 7,50. Er zijn zes verschillende klassen. Ik raad voor nachttreinen de AC3 aan, dan heb je verwarming (in de winter) of airconditioning (in de zomer) en een eigen bed met schoon linnengoed. De AC1 is de eerst en duurste klas, vervolgens heb je AC2 en AC3 en dan de eerste klas en de sleeper klas. De eerste klas is dus zeker niet de beste en luxe klasse. Goed om rekening mee te houden als mensen je treinkaartjes proberen te verkopen. Je kan er namelijk voor kiezen de kaartjes in India zelf te kopen, al heb je dan grote kans dan opgelicht wordt of veel meer betaalt dan de werkelijke prijs. Je kan ze ook zelf online kopen, al kost het registreren op de website wel wat moeite. Op Seat 61 wordt goed uitgelegd hoe je dit moet doen.

Daarnaast kan je ook met de bus reizen, al is dit niet aan te raden. Bussen rijden ontzettend gevaarlijk. Ik geloof dat dat iets is wat in heel zuidoost Azië het geval is. Motorvoertuigen die belachelijk hard rijden, niet uitkijken voor andere weggebruikers en waar regelmatig ongelukkig gebeuren.

Reizen door India is een hele ervaring en erg interessant. Ga je naar India, dan moet je eigenlijk wel minimaal een keer met de trein reizen. Al is het maar om een praatje te maken met een van de vele Indische gezinnen die uren lang reizen in AC3 om hun familie te bezoeken. Het beste: ze nemen altijd heerlijk huisgemaakt eten mee en delen dat ook nog eens graag met (westerse) reisgenoten.

Comments

comments

2 Responses

  1. Wat een super gaaf blog heb je.
    Ik ben hier via via terecht gekomen.
    Ik ga je in mijn favo’s zetten en kom van de week eens terug om alles rustig door te lezen.

    Groetjes Deborah.

  2. Erg informatieve blog over India.
    Super!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!