Welke backpack moet ik kiezen?

posted in: Tips&Info | 2

welke backpack moet ik kiezen

‘Welke backpack moet ik kiezen?’. Deze vraag kreeg ik laats van mijn nichtje. Ze is bijna jarig en wilt volgend jaar een reis maken door Afrika. Onmiddellijk bestookte ik haar met welbedoelde adviezen over wat ze allemaal wel en niet moest meenemen en wat voor backpack het beste bij haar zou kunnen passen. Een backpack kiezen is namelijk niet zo’n makkelijk proces. Het ligt er helemaal aan wat voor soort reiziger je bent en wat voor soort reis je wilt gaan maken. De eerste paar keer nam ik een veel te grote tas mee en veel te veel spullen. Inmiddels kan ik mezelf wel bijna een pro noemen in goed inpakken en licht reizen.

Backpack of rolkoffer

Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een backpack. Voor een weekendje weg wil ik nog wel eens een rolkoffer gebruiken, maar een backpack blijf ik fijner vinden. Geen gedoe met slechte wegen en je hebt je handen lekker vrij.

De soort reis is het belangrijkste. Hop je van plaats naar plaats? Backpack. Ga je vanuit het vliegtuig direct naar je appartement en blijf je daar twee weken lang? Rolkoffer. Vrijwilligerswerk doen en rondreizen? Backpack. Au pair voor een paar maanden in dezelfde stad, zonder daarna ergens heen te gaan? Rolkoffer.

Soort backpack

Heb je eenmaal besloten dat je een backpack nodig hebt, dan is het nog de grote vraag wat voor een. Op mijn eerste reis nam ik een veel te grote backpack mee, met veel te veel spullen. Ondertussen reis ik gemakkelijk met een 30 liter backpack twee maanden door Azië heen. Maar ook ik moest eerst leren waar ik prima zonder kon en hoe ik het beste alles in kon pakken.

De grootste vraag die je jezelf moet stellen is: ‘wil ik luxe of comfort?’. Ik kies vrijwel altijd voor comfort, en heb daarom genoeg aan een kleine backpack. Wil je jezelf iets meer luxe (= meer spullen) veroorloven? Dan kan je beter een iets grotere backpack nemen.

Over het algemeen raad ik vrouwen van mijn postuur (1.60 en niet zo breed) aan om een wat kleinere (max 60 liter) backpack te nemen. Goed om te testen is of je de tas zelfstandig op je eigen rug kan krijgen en dat je hem prima kunt dragen (en niet achterover valt door het gewicht). Zelf ben ik groot fan van de Deuter SL lijn. Speciaal gemaakt voor vrouwen mensen met een wat kleiner postuur. Op internet zijn er ook vele mogelijkheden om backpacks te vergelijken, zoals rugzakvergelijken.nl

Dit zijn mijn favorieten en de backpacks die ik zelf ook heb:

Deuter Futura 30 SL: Voor korte reizen (max. twee maanden), als handbagage en reizen zonder tent.

Deuter Futura 45+10 SL: Voor lange backpackreizen en reizen met tent.

Soort reis

Naar warme landen hoef je een stuk minder mee te nemen dan naar koude. Voor bijvoorbeeld backpacken in Azië of Europa in de zomer raad ik mensen van mijn postuur dan ook aan om een tas te nemen van 30-55 liter. Met alleen zomerkleding en een enkele trui en legging heb je echt geen grotere tas nodig. Ga je naar koude landen (= een aantal warme truien en lange broeken) of kamperen dan is een iets grotere tas van 50-65 liter wellicht handiger. Groter zou ik niet gaan, omdat de tas dan echt te log wordt om mee te nemen.

Laatst kwamen er twee meiden bij mijn couchsurfen die door Zweden aan het kamperen waren. Ze hadden beide de Deuter SL tas van 55 liter en een klein handtasje ernaast. De tentstokken, het tentdoek en kookspullen hadden ze verdeeld over de tassen. De slaapzak paste ook in de tas en het matje hing eronder. Ze hadden veel tijd besteed aan de voorbereiding en echt een minimum aan spullen meegenomen, maar alles paste er wel fijn in.

Inpakken

Inpakskills is key. Al eerder gaf ik tips om zo licht mogelijk te reizen. De kunst is om echt alleen spullen mee te nemen voor één tot anderhalve week en niets meer. Tussendoor kan je altijd wassen en hetgeen kopen waar je écht niet zonder blijkt te kunnen. Minder meenemen betekent een minder zware tas op je rug en minder gezoek, wat voor mij gelijk staat aan meer bewegingsvrijheid en fijner reizen.

Backpacken hoort vooral leuk, spannend en avontuurlijk te zijn, een niet te zware tas die je gemakkelijk mee kan nemen draagt daar alleen maar aan bij! ;)

Andere artikelen die je kunnen helpen:

Inpaklijst voor weekendje weg
Inpaklijst voor drie weken interrailen in de zomer
Inpaklijst voor een lang weekend weg in de winter
Mijn favoriete reismerken voor reizen op een laag budget

Good Luck!

Comments

comments

2 Responses

  1. Ik heb een 50 liter backpack van de Decathlon die fijn verstelbaar is, ook voor ruglengte. Daar passen met gemak mijn tent, slaapzak, luchtbedje en kookset in en als ik kleren meeneem voor slecht 1 weekend kan ik ook nog wat boodschapjes mee naar huisnemen vanaf de vakantieplaats :)
    Charlotte heeft onlangs geplaatst…[NIEUWS] Beauty verwennerij, HEMA bakspullen, AdventureCamp en mooie horlogesMy Profile

  2. Goeie tips! En inderdaad niet te groot; ga je toch alleen maar te veel meenemen.
    Michelle | Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Cruisen naar Skye: my way or the high wayMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!