Welke verzekering heb ik nodig op reis?

posted in: Tips&Info, Travel | 0

Een (aanvullende) zorgverzekering, reisverzekering en een annuleringverzekering. Wat is handig om af te sluiten wanneer je op reis gaat? Natuurlijk heb je al een basis zorgverzekering, dus wat de meerwaarde van een reisverzekering? En moet daar dan ook een annuleringsverzekering bij? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en helpt je hopelijk om een beslissing te maken wat goed is voor jouw reis.

Zorgverzekering in het buitenland

Eerder schreef ik al over hoe je zorgverzekering werkt als je in het buitenland bent. Het komt erop neer dat je Nederlandse zorgverzekering de medische kosten in het buitenland dekt, tot het bedrag wat in Nederland normaal is. Wil je extra (medisch) verzekerd zijn, dan kan je een reisverzekering erbij nemen. Daarnaast dekt een zorgverzekering niet alles. Bijvoorbeeld als je naar een privékliniek gebracht wordt, onverwachts terug naar huis moet of voor zaken die kunnen wachten tot je weer terug bent.

Voor zorg die je nodig hebt voordat je op reis gaat, zoals vaccinaties en malariapillen, is een aanvullende zorgverzekering geschikt. Een basiszorgverzekering of reisverzekering vergoeden dit niet.

10444737_4548549287857_6019689787550217911_n

Reisverzekering                                                       

Een reisverzekering kan je op twee manieren afsluiten: Per vakantie of doorlopend. Een reisverzekering per vakantie is handig als je slechts een- of twee maal per jaar op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering is handig en goedkoper als je wat vaker de hort op bent.

Een reisverzekering vergoed:

  • Hulp op reis en onverwachtse kosten (bijvoorbeeld als je ziek wordt op reis/een ongeluk krijgt en terug moet naar huis, )
  • Extra medische kosten (zoals behandeling door een arts, voorgeschreven medicijnen, vervoer naar het ziekenhuis, noodoplossingen)
  • Beschadiging, verlies en diefstal van bagage op reis
  • Eventueel wintersport en duiken

Je kan een reisverzekering vaak zelf samenstellen aan de hand van wat je wel en niet nodig hebt. Een reisverzekering verzekerd vaak ook voor vrijwilligerswerk en stage in het buitenland, wat soms verplicht is om aan dit soort activiteiten mee te kunnen doen.

Annuleringsverzekering                                                  

Net als bij een reisverzekering, kan je een annuleringsverzekering ook per vakantie of doorlopend afsluiten. Vaak heb je de mogelijkheid bij het boeken van een vlucht of vakantietour om er een af te sluiten per reis.

Een annuleringsverzekering vergoed:

  • Geld terug bij onverwachts annuleren van de reis
  • Geld terug bij een negatief reisadvies
  • Geld terug als je onverwachts terug moet voor ziekte of overlijden
  • Geld terug bij vertraging van de reis

favoriete reismerken
Voor de grote (wereld)reizen

Voor reizigers die voor een langere tijd op reis gaan buiten Europa is het handig om een werelddekking af te sluiten voor zowel reis- als annuleringsverzekering. Daarnaast zijn niet alle doorlopende verzekering voor een langere tijd. Bij de reisverzekering van Centraal Beheer Achmea kan je voor 365 dagen achter elkaar verzekerd zijn. Dat is vrij nieuw, want toen ik een jaar weg ging kon dit nog maar tot max. 180 dagen. Fijn dus, als je voor een jaar op wereldreis wilt gaan.

Zelf heb ik naast een (basis) zorgverzekering, een doorlopende reisverzekering voor hulp op reis, extra medische kosten en bagage, inclusief werelddekking en geldig voor 365 aaneensluitende reisdagen. Dit kost een paar euro per maand. De ‘extreme sporten’ zoals wintersport zet ik aan als ik het nodig heb. Ik had voorheen ook een annuleringsverzekering, maar sinds ik vooral lift heb ik deze niet echt nodig.

Tot nu toe heb ik zowel mijn zorg- als reisverzekering gebruikt voor het declareren van medische kosten, en mijn reisverzekering voor het verliezen en gestolen van bagage op reis.

Daarnaast weet je nooit wat er kan gebeuren wanneer je op reis bent, en is het fijn om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is mocht je iets overkomen. Bedenk ook dat de zorg in het buitenland niet altijd zo geweldig (en schoon) is zoals je in Nederland gewend bent. Wat voor verzekering heb jij voor op reis?

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!