Winter has come – Zweden #5

posted in: Personal | 4

Ookal begint ze officieel ergens in december, hier is Zweden is het al een tijdje winter. Ergens in november was de eerste grote sneeuwval. En mooi dat het was! Ik spong gelijk naar buiten om foto’s te maken. Het leek net alsof ik in een sprookje woonde, een kerstkaart of gewoon een prachtig winter wonderland. Kijk zelf maar mee.

zweden sundsvall

sundsvall zweden

winter wonderland

En ik heb zelfs een paar bambi’s gespot in mijn achtertuin.

Helaas was het winterwonderland na een paar dagen weer verdwenen, al vind ik dat aan de ene kant wel fijn. Kan ik tenminste weer normaal naar de uni fietsen, zonder op m’n bek te gaan ;). Bovendien krijgen we de komende vier maanden nog vaak genoeg sneeuw. Het heeft sindsdien niet meer ‘echt’ gesneeuwd, maar vooral gevroren met af en toe een ‘lichte’ sneeuwbui. Echte Nederlander als ik ben heb ik deze week gelijk een paar schaatsen bij een van de vele tweedehands zaakjes gehaald. Het ijs op het meer voor mijn huis is inmiddels 8 cm dik en dat betekent schaatsen! De laatste keer dat ik op natuurijs heb geschaatst is al wel een aantal jaar geleden en nu kan het elke dag (zolang het niet gaat sneeuwen..). Ook leuk: er zijn amper andere schaatsers op het ijs te vinden, maar wel een aantal ijsvissers! Ze boren een klein gat in het ijs en gaan vervolgens urenlang met een hengeltje zitten wachten tot ze beet hebben.

ijsvissen

Ook fijn om weer een excuus te hebben om buiten te komen, want het donker hield me steeds vaker binnen. Daar kon ik me goed verstoppen onder een dekentje met een fijne serie en een kop thee in bed. De zon gaat inmiddels onder om 2 uur ‘s middags en dat heeft duidelijk effect op iedereen hier, en zo ook op mij. Vier uur ‘s middags voelt als negen uur ‘s avonds en de afgelopen dagen spendeerde ik grotendeels in bed. Het donker maakt me lamlendig en duf. Afgelopen week was het ook nog eens Sinterklaas, mijn favoriete feestdag van het jaar en de tijd dat ik het meest verlang naar Nederland en mijn familie. De afgelopen weken heb ik tientallen keren geprobeerd ”onze” Nederlandse sinterklaas traditie uit te leggen aan mijn internationale vrienden hier en ze te overtuigen van de gezelligheid van dit feest met zelfgebakken kruidnoten en speculaascake. Maar ja, dat deze vreemde traditie voor mij belangrijker is dan kerst is voor buitenstaanders lastig te bevatten. Ik besloot op vijf december daarom het dobbelspel te organiseren, waar iedereen wat cadeautjes meenam om om te dobbelen. Zo had ik toch nog een beetje mijn sinterklaas en de rest had veel plezier in dit ‘hilarische’ nieuwe spel.

Inmiddels is de Sint weer weg en heb ik mijn huisje steeds gezelliger gemaakt met wat kerstdecoratie hier en daar. Mijn kerstboom heb ik geheel legaal uit het bos gehaald. Nee, ik heb er geen boom voor omgekapt maar gewoon heel netjes losse takken opgeraapt. Ziet er toch best leuk uit? Uiteraard geheel in stijl in een mooie Ikea pot. ;)

Hoewel Zweden me goed bevalt kijk ik er ook naar uit om weer terug te gaan naar Nederland. Over anderhalve week vlieg ik richting Amsterdam, om de kerstdagen fijn met mijn familie door te brengen. Een ticket terug heb ik nog niet geboekt, want die zijn aardig duur vanuit Nederland. Wellicht dat ik oud en nieuw ergens in het buitenland kan vieren en vervolgens vanaf daar terug vlieg. ;) Nog tips voor een leuke nieuwjaarsbestemming?

st petersburg

Een paar weken geleden was mijn laatste trip naar Lapland en daarop volgde er direct een nieuwe trip per cruise naar Tallinn, St. Petersburg en Helsinki, waar ik binnenkort meer over zal schrijven. Na al die tripjes is het weer tijd om aandacht te geven aan de studie, want het is niet alleen maar feest. Al kan ik mijn familie maar moeilijk van die gedachte af brengen. Het grootste gedeelte van mijn tijd hier zit ik te studeren, echt waar. Maar dat is niet zo interessant om te laten zien. Work hard, play hard. ;) Deze week is het examweek, dus wens me succes..

Comments

comments

4 Responses

  1. Je kunt al schaatsen, wat gaaf! Daar heb ik nu echt zin in. Al vraag ik me wel af waar dat hier zou kunnen in Brussel, wanneer het zo ver is. Succes met je examens!
    Ester heeft onlangs geplaatst…Stedentrip: SalamancaMy Profile

  2. leuke foto’s winter is er jaa brrr lekker een knusse tijd … Ik wil ook leren schaatsen !!

  3. […] sneeuw is er, en de sneeuw blijft. Afgelopen november viel er hier voor het eerst sneeuw, maar die was na enkele dagen alweer verdwenen. Eind december […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!