Winter Wonderland – Zweden #8

posted in: Personal | 12

sneeuw in zweden

De sneeuw is er, en de sneeuw blijft. Afgelopen november viel er hier voor het eerst sneeuw, maar die was na enkele dagen alweer verdwenen. Eind december begon het weer opnieuw te sneeuwen en sindsdien is er geen grassprietje of stukje straatsteen meer te zien. Alles ligt onder een dik pak sneeuw en als ik de Zweden moet geloven, blijft dat nog wel ruim twee maanden liggen.

Niet dat ik daar nou zoveel problemen mee heb.. Alhoewel iedereen me waarschuwde voor die ‘lange en donkere winter daar in het hoge Noorden’ vermaak ik me eigenlijk best prima. Het feit dat er een skisloop zowat NAAST MIJN DEUR (15 minuten lopen) is geopend en ik mijn schaatsen heb ingeruild voor een snowboard plus seizoenskaart helpen daar ook best wel aan mee. ;)

piste

snowboarden

Snowboarden. Jep. Ooit, drie jaar geleden heb ik me twee dagen aan het skien gewaagd en dat vond ik hartstikke leuk, maar aangezien ik nu ruim twee maanden heb om iets te leren besloot ik voor snowboarden te gaan. Samen met mijn buurman, aka snowboard buddy (hij heeft ook een snowboard gekocht en samen leren we beter!) en een aantal afwisselende anderen gaan we twee tot drie keer per week een paar uurtjes snowboarden. Of nouja, de eerste paar keer was het meer vallen dan boarden. De verhouding is momenteel 50/50. Its all about progress! Het beste is dat de sloop geopend is tot 9 uur ‘s avonds en er – zoals gebruikelijk in Zweden – vrijwel niemand is. Ideaal.

Het is overigens wel een beginners sloop (wat voor ons niet veel uitmaakt). Misschien denk je niet zo snel aan Zweden om te gaan wintersporten, maar er zijn hier ontzettend veel grote skigebieden in de buurt. Moet je alleen wel een auto voor huren om er te komen. Alhoewel Zweden erg duur is, vallen de prijzen voor wintersport me reuze mee. Een seizoenskaart voor de lift is 100 euro (en 10 euro per dag – reken de besparing maar uit) en materiaal kan je voor ongeveer 20 euro per dag huren – maar heb ik natuurlijk gekocht.

zonsondergang sidsjon

uitzicht zweden

snowbbq

Naast snowboarden zit ik weer veel aan de studie. Mijn master thesis begint er al snel aan te komen, dus dat wordt spannend! Mijn onderwerp is alvast goedgekeurd, maar daarover later meer. Mijn vrienden hier zijn wel grotendeels verwisseld. Ongeveer 90% was Erasmus-student voor een half jaar en is dus weer terug naar huis gegaan. Erg jammer, want we hadden een ontzettend leuke groep. Gelukkig zijn er aardig wat nieuwe internationale studenten bij gekomen en zijn er elk weekend wel weer verschillende feestjes aan de gang. Hoewel ik in het begin niet zo veel zin had om weer opnieuw een hele hoop nieuwe vrienden te maken – en de oude natuurlijk miste – begin ik langzaam aan weer een nieuwe groep leuke mensen om me heen te vormen. Een van de leukste activiteiten van de afgelopen weken waren de snowbbq en snowgames. Altijd leuk om lekker rond te rennen in de sneeuw ;)

Van mijn uitzicht kan ik ook nog steeds ontzettend genieten. Elke keer als ik uit het raam kijk besef ik me dat ik ontzettend bof om op zo’n prachtige plek te mogen wonen! Mijn raam kijkt uit over het prachtige bevroren meer waar een meter sneeuw op ligt (en ook sneeuwscooters gewoon overheen rijden) en met zonsondergang is het helemaal een plaatje. Het enige lastige blijft toch wel door de sneeuw lopen en fietsen. Gelukkig zijn er vrijwel elke dag graafmachines aan de gang om de hoofdwegen sneeuwvrij te maken.

fietsen door de sneeuw

Op de hoogte blijven? Volg me op Instagram. Ik post tegenwoordig bijna dagelijks sneeuwfoto’s. ;)

Comments

comments

12 Responses

 1. Oh wat heerlijk om gewoon een paar x per week kunt gaan snowboarden! En dat vlakbij huis, gaaf! Grappig, Ik ben juist van snowboarden op skien overgestapt en skien bevalt me veel beter!
  Let’s travel and see heeft onlangs geplaatst…My travels: De leerlooierij van FezMy Profile

  • Oh leuk! Ik vond skien ook wel leuk, maar om te leren snowboarden wat meer een uitdaging denk ik :) Al hoewel ik binnenkort misschien ook even een paar skies huur voor de afwisseling!

 2. Jeeee, wat gaaf! Je moet het hier eens zien. Vannacht heeft het toevallig gesneeuwd en het hele land is meteen een puinhoop. En dan hebben we het dus over meer dan 500 km file ( iets van 95 files!) en dan te bedenken dat er twee cm sneeuw valt…. Haha… Ik ben gek oo sneeuw maar dan wel de sneeuw zoals jij die hebt! Prachtig. Alhoewel het me inderdaad lastig lijkt met lopen en fietsen!
  Simone | Paper Travels heeft onlangs geplaatst…Costa Rica : Rincon de la Vieja en ga jij nog wel eens terug?My Profile

  • hahahah typisch Nederland! ;) Gelukkig rijd hier alles gewoon en wordt het netjes schoongemaakt :) Succes daar!

 3. Mooi hoor! Ik moet zeggen dat ik die witte landschappen ook een beetje mis. Gelukkig ligt er op ruim een uur van Brussel ook een dik pak… maar zo makkelijk om er te komen als bij jou is het natuurlijk niet ;-) Fijne sneeuwpret en succes met je scriptie straks!
  Ester heeft onlangs geplaatst…Buitenlandse gewoontes: verkeer in MexicoMy Profile

 4. ah wat heerlijk dat je gewoon een paar keer per week kunt snowboarden! En die hoeveelheid sneeuw! Wauw!

 5. Misschien moet ik ook wel een tijdje daar gaan wonen ;). Ik heb twee keer indoor gesnowboard en vond het hartstikke leuk, maar heb gewoon geen motivatie om het echt te gaan leren. Met een piste naast de deur is dat denk ik een stuk makkelijker! Leuk dat je je profielfoto ook zo winters aangepast hebt trouwens :D.

  • Ja snap ik als je alleen indoor kan gaan, dan zou ik er ook geen geduld voor hebben ;)
   haha thanks! Ja, de oude was van de Gili eilanden en dat past toch niet helemaal bij waar ik me nu bevind ;)

 6. Heerlijk zeg! Ben dol op winter, zelfs de wat koudere dagen nu in Nederland. Ik wil Zweden wel eens ontdekken in de zomers maar zeker in de winter!

 7. Wat gaaf om daar te wonen! En het levert zulke mooie plaatjes op :))

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!