Ziektekostenverzekering op reis en voor je reis

posted in: Tips&Info | 1

ziektekostenverzekering op reis

Afgelopen zomer was het zover. Na jarenlang nog nooit gebruik te hebben gemaakt van mijn zorgverzekering terwijl ik in het buitenland was, gebeurde het onvermijdelijke. Ik moest naar de dokter, terwijl ik op reis was. Het liefst ontwijk ik dat zoveel mogelijk. Vooral in een land zoals Indonesië, waar de dokters niet zo zijn zoals ik gewend ben in Nederland. Helaas kon ik er echt niet onderuit, en zo bevond ik me plotseling in een reisclinic op Bali.

Ziektekostenverzekering op reis

Gelukkig ben ik zowel voor mijn zorgverzekering als reisverzekering verzekerd voor medische kosten en kon ik de meeste uitgaven bij eerstgenoemde declareren door de factuur op te sturen naar mijn zorgverzekering in Nederland.

Zorg in het buitenland wordt namelijk niet altijd vergoed door je ziektekostenverzekering. Je basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp, maar wel tot de tarieven die in Nederland gelden. Zorg die kan wachten totdat je thuis bent (zoals fysiotherapie) wordt niet vergoed. In sommige landen zoals Spanje, Zwitserland en Griekenland kunnen de tarieven voor zorg een stuk hoger liggen dan in Nederland. Het kan zijn dat je naar een privékliniek wordt gebracht, wat veel meer geld kost dan gewoonlijk. Voor dit soort gevallen kan je je aanvullen verzekeren, waardoor je meer vergoed krijgt dan de tarieven die in Nederland gelden. Echter zit er wel nog steeds vaak een maximale vergoeding aan, meestal 2,5 keer het tarief dat in Nederland geldt. Ga je vaak naar deze landen, dan is dat eventueel aan te raden om te doen.

Het is daarnaast ook handig om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar, voordat je naar de dokter gaat in het buitenland. Zo weet je zeker wat je wel en niet vergoed kan krijgen of wat beter kan wachten tot je weer in Nederland bent.

Dubbel verzekerd

Je kunt je zowel via de zorgverzekering als de reisverzekering aanvullend verzekeringen voor ziektekosten in het buitenland. Ben je zowel via je zorgverzekering als je reisverzekering verzekerd, dan zal je zorgverzekeraar eerst de kosten vergoeden. Je reisverzekering zal het eventuele restant van de kosten vergoeden. Kijk dus altijd goed na waarvoor je zorgverzekering dekking biedt. Als dit niet volledig is, dan is het verstandig je medische kosten ook mee te verzekeren op je reisverzekering en ben je dus niet dubbel verzekerd. Goed verzekerd op pad? Vergelijk dan reisverzekeringen, bijvoorbeeld op Vergelijkenvanreisverzekeringen.nl.

Ziektekostenverzekering voor je reis

Van mijn ziektekostenverzekering heb ik stukken meer gebruik gemaakt vóórdat ik op reis ging. Vooral voor vaccinaties en malariapillen is het hebben van een goede aanvullende zorgverzekering van groot belang. Deze vaccinaties worden namelijk niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als je van plan bent een grote reis te maken kan het je ontzettend veel geld schelen om aan het begin van het jaar een zorgverzekering te kiezen die dit soort preventiemaatregelen voor je reis vergoed.

Voordat ik drie maanden vertrok naar Bangladesh gaf ik zeker 400 euro uit aan vaccinaties en malariapillen. Gelukkig had ik destijds een aanvullende verzekering bij VGZ én extra verzekeringsvoordeel lopen via mijn vaders werk, waardoor ik alles geheel vergoed kreeg. Klik hier voor meer informatie over de aanvullende verzekeringen van VGZ. Dit is helaas niet gebruikelijk voor zorgverzekeringen. Meestal wordt er tot een bepaald bedrag vergoed of krijg je een bepaald percentage uitbetaald van wat je spendeert aan vaccinaties en malariapillen.

EHIC pas

Tegenwoordig is het gebruikelijk voor zorgverzekeraars om ook een EHIC pas aan te bieden. Dit is de Europese zorgverzekeringskaart en deze kun je gratis bij je zorgverzekeraar opvragen. Met deze pas hebben zorgverleners in het buitenland direct alle informatie die ze nodig hebben. In sommige landen is het zelfs mogelijk dat zorgverleners in het buitenland de factuur naar jouw zorgverzekering sturen, in plaats dat jij achteraf het bedrag moet declareren. Neem deze pas dus altijd mee als je op reis gaat!

Comments

comments

One Response

  1. Ik vind het altijd lastig….moet ik nou wel of niet extra bij verzekeren…. hanige blog dus :) Thanks!!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!